Mass Gainers – Πρωτεΐνες “Όγκου”

Mass Gainers – Πρωτεΐνες “Όγκου”

Home » Blog » Fitness » Διατροφή » Mass Gainers – Πρωτεΐνες “Όγκου”

 

Άκουσέ το:

 

Δεν παίρνεις εύκολα κιλά και τη μυϊκή μάζα που θέλεις. Πασχίζεις στο γυμναστήριο (ή στο σπίτι λόγω lockdown), τρως αρκετά (νομίζεις), παίρνεις τις βιταμίνες σου, πήρες και μια σκόνη πρωτεΐνης που σου πρότεινε ένας φίλος, έβαλες και την κρεατίνη στη διατροφή σου (απαραίτητη, δεν αντιλέγω), εξάντλησες τα πάντα, αλλά εκεί, το μέγεθος των μυών σου κολλημένο και το βάρος σου το ίδιο.

Διαβάζεις λοιπόν και ακούς δεξιά κι αριστερά για τις πρωτεΐνες “όγκου” που υπόσχονται να σου αυξήσουν τη μυϊκή μάζα, όπως λέει και το αγγλοσαξονικό όνομά τους: Mass Gainers! Πριν να πάρεις λοιπόν κάποια από αυτές τις πρωτεΐνες, διάβασε και άλλαξε την απόφασή σου.

Είναι σίγουρο ότι δεν έχεις ήδη ρυθμίσει τη διατροφή σου, δεν έχεις ζυγίσει τι τρως, δεν έχεις καν καταλάβει πόσες θερμίδες καις και τι μακροθρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι. Ξεκίνα από εκεί λοιπόν και βρες τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα σου για να γίνει όπως το θέλεις και να αποδώσει η προπόνησή σου όσο πρέπει.

Είναι σίγουρο ότι μια απλή whey πρωτεΐνη σου είναι απαραίτητη αν δε λαμβάνεις όση πρωτεΐνη χρειάζεσαι από το φαγητό σου. Θα σου πρότεινα να πάρεις μια isolate ή μια hydrolyzed whey protein, που σε κάθε scoop θα σου δίνει 20-30γρ πρωτεΐνης (διάβασε την ετικέτα του προϊόντος πριν να αγοράσεις).

Γιατι δε χρειάζεσαι μια Πρωτεΐνη Όγκου

Αυτά τα συμπληρώματα προσφέρουν κυρίως θερμίδες. Κακώς ονομάζονται “πρωτεΐνες”. Είναι αυτή η κακοποιημένη ονομασία που έχει προσκολληθεί σε κάθε συμπλήρωμα λες και όλα είναι ίδια. Είναι σα να ακούω μια θεία 100 ετών όταν ακούω νέους ανθρώπους να λένε ακόμα και σήμερα την αμίμητη έκφραση “αυτός πίνει πρωτεΐνες” και χτυπάει κατευθείαν κόκκινος συναγερμός στο fitness κομμάτι του μυαλού μου.

Η πρωτεΐνη λοιπόν που περιέχουν αυτά τα σκευάσματα είναι ελάχιστη ανά scoop, περίπου 10-15γρ., ενώ οι υδατάνθρακες είναι περίπου 55-80γρ. και συνήθως είναι απλά σάκχαρα, ζάχαρη δηλαδή. Ό,τι μένει στο scoop είναι λιπαρά (10-15γρ.). Άρα σκέψου και υπολόγισε τι πίνεις:

Υδατάνθρακες με λιπαρά και μια εσάνς χαμηλής ποιότητας συνήθως πρωτεΐνης.

Όλα αυτά για να πάρεις κιλά. Γιατί να μην πάρεις λοιπόν όλες αυτές τις θερμίδες από τόσες υπέροχες τροφές πλούσιες σε θερμίδες που υπάρχουν; Συνδύασε το συμπλήρωμα isolate πρωτεΐνης σου με ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αβγά, μέλι, φρούτα που έχουν και αρκετούς υδατάνθρακες αλλά και βιταμίνες και μέταλλα. Φάε αρκετό ρύζι ή μακαρόνια καθημερινά για να αυξήσεις τον υδατάνθρακά σου, χρησιμοποίησε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αύξησε το ψάρι και το άπαχο κρέας που τρως (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι κλπ), φάε ξηρούς καρπούς για παραπάνω καλά λιπαρά ή και στραγάλια για παραπάνω υδατάνθρακα.

Μόλις σου άλλαξα λοιπόν τις θερμίδες ενός scoop mass gainer με αξιόλογες και άκρως αξιοποιήσιμες από τον οργανισμό θερμίδες από πραγματικά ωφέλιμες τροφές.

Ακόμη, οι πρωτεΐνες όγκου είναι πολύ ακριβές γι’αυτά που προσφέρουν, έχουν ένα τεράστιο scoop πάνω από 60γρ συνήθως, ενώ οι κανονικές σκόνες πρωτεΐνης έχουν ένα scoop περίπου 30γρ.
Συνεπώς τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα και κάνουν το πορτοφόλι σου να αδειάζει ακόμα γρηγορότερα, δυστυχώς χωρίς αυτό το άδειασμα να είναι αντιστρόφως ανάλογο με το γέμισμα και την ενδυνάμωση των μυών σου. Απλά ξοδεύεις τα χρήματά σου για να πίνεις ένα ζαχαρόνερο λοιπόν.

Συνοψίζοντας:

Αν θεωρείς ότι στην προπόνηση τα δίνεις όλα και είσαι συγκεντρωμένος και σοβαρός, τότε εστίασε σε όλα τα άλλα:

Φτιάξε τη διατροφή σου, βάλε σε ένα πρόγραμμα τα γεύματά σου, φρόντισε να μη χάνεις γεύματα, εξασφάλισε αρκετά γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα ώστε να έχεις συνεχή ροή αμινοξέων στο αίμα σου, προγραμμάτισε τη λήψη των συμπληρωμάτων σου, μη χάνεις τις ώρες τους και μην τις αλλάζεις όσο μπορείς.

Για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, σημαίνει ότι δύσκολα παίρνεις κιλά και κυρίως ποιοτικά κιλά.
Άρα πρέπει να τρως παραπάνω από όσο καις, θα πρέπει μερικές φορές να πιεστείς για να φας, αλλά αν σε νοιάζει ο στόχος σου δε θα πρέπει να σε ανησυχεί αυτό.
Μείνε συνεπής σε όλα τα παραπάνω και σίγουρα σε μερικές εβδομάδες θα δεις τα πρώτα αποτελέσματα. Δεν είπε κανείς εξάλλου ότι το να χτίσεις το σώμα σου είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται προσπάθεια και αφοσίωση, όχι ζαχαρόνερα και πεταμένα λεφτά. Σίγουρα δεν είναι φθηνό σπορ αυτό που αγαπάς, αλλά πρέπει να ξοδεύεις σοφά και ποιοτικά.

 

Δε χρειάζεσαι ενα mass gainer, ποιοτικό και αρκετό φαγητό χρειάζεσαι!

 

 

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .