Ενστικτώδης Προπόνηση

Ενστικτώδης Προπόνηση

Home » Blog » Fitness » Ενστικτώδης Προπόνηση

 

Άκουσέ το:

 

Συχνά πολλοί συνοδοιπόροι και λάτρεις του fitness με ρωτάνε τη γνώμη μου για την “ενστικτώδη προπόνηση”. Έτσι αποφάσισα λοιπόν να γράψω μερικά πράγματα ως μία σύντομη απάντηση. Εξάλλου το manlytoday δημιουργεί τα άρθρα του συνήθως για να λύνει απορίες με γνώμονα ερωτήματα που προκύπτουν στο μυαλό του γυμναζόμενου/αθλητή.

Τι είναι η ενστικτώδης προπόνηση;

Το να μπαίνεις στο γυμναστήριο χωρίς σαφές πρόγραμμα για το τι ακριβώς θα κάνεις τη μέρα εκείνη, είναι ένας περιεκτικός ορισμός της ενστικτώδους προπόνησης.

Πώς γίνεται η ενστικτώδης προπόνηση;

Ξεκινάς λοιπόν έχοντας στο νου να δουλέψεις μερικές μυϊκές ομάδες με σκοπό την αιμάτωσή τους ή και γιατί όχι, την υπερτροφία. Δεν ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο split ή πρόγραμμα, δεν μετράς ακριβώς τις επαναλήψεις και τα σετ σου. Αυτό που κάνεις είναι για παράδειγμα αν θέλεις να δουλέψεις την πλάτη και τους δικέφαλούς σου, είναι να ανεβαίνεις στο μονόζυγο, να κάνεις όσες επαναλήψεις βγουν και κατευθείαν όταν κατέβεις από το μονόζυγο να κάνεις κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες, κάνοντας το διάλειμμά σου μετά από αυτό το δισέτ. Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα, στην ενστικτώδη προπόνηση μπορείς να παίξεις με όποιον συνδυασμό θέλεις και να είσαι άκρως δημιουργικός.

Πότε να την κάνεις;

Νομίζω ότι είναι μία καλή λύση όταν νιώθεις ότι το σώμα ή το πνεύμα και η ψυχολογία σου μέσα στο gym έχουν φτάσει σε ένα πλατό, σε ένα τέλμα. Νιώθω ότι με την ενστικτώδη προπόνηση βοηθάς τον εαυτό σου να ξεκολλήσει και να αρχίσει πάλι να απολαμβάνει αυτό το σπορ που ερωτεύτηκες, το fitness, την εκγύμναση με αντιστάσεις κάθε είδους. Επίσης μπορείς να την κάνεις στις διακοπές σου αν έχεις ανάγκη από προπόνηση κάποιες μέρες ή ακόμα και στο lockdown που περάσαμε θα μπορούσε να ήταν μία πολύ καλή λύση το να προπονείσαι με όσα μέσα έχεις δουλεύοντας ενστικτωδώς τους μυς σου που ένιωθες να μένουν πίσω λόγω κλειστών γυμναστηρίων.

Πώς να την κάνεις;

Το πώς ακριβώς να την κάνεις θα στο υπαγορεύσει το ένστικτό σου. Αυτό που μπορώ να σου πω μόνο είναι να διατηρείς αρκετά ψηλά την ένταση στην ενστικτώδη σου προπόνηση, αποφεύγοντας την παγίδα του “δεν έχω πρόγραμμα, άρα δεν έχω πρόγραμμα και στο διάλειμμά μου”, είτε το διάλειμμα αφορά την ανάμεσα στα σετ ξεκούραση είτε την ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις. Ρύθμισε το χρόνο σου μέσα στο γυμναστήριο και φρόντισε να μην ξεπερνάς τη μία ώρα προπόνησης, για να αποφύγεις την έκκριση κορτιζόλης και τον καταβολισμό. Μην ξεχνάς ότι και πάλι αύριο εκεί θα είσαι, οδηγούμενος από το ένστικτό σου. Νιώσε ποιοι μύες χρειάζονται να τους χτυπήσεις πιο σκληρά και ποιοι όχι λόγω κόπωσης από την προηγούμενη μέρα. Μόνο αυτό που νιώθεις είναι το σωστό, άρα μάθε να ακούς το σώμα σου για να έχεις επιτυχημένες ενστικτώδεις προπονήσεις.

Για πόσο καιρό μπορείς να την κάνεις;

Μπορείς να την εντάξεις ως ευχάριστο διάλειμμα 1-2 φορές το μήνα, σπάζοντας το πρόγραμμά σου ή μπορείς να την ακολουθείς για καιρό. Για έναν, δύο ή και τρεις μήνες ίσως. Ενστικτώδης είναι, όσο σε ευχαριστεί ακολούθα τη.

 

Θα έχει αποτέλεσμα; Με τη μυϊκή μάζα τι γίνεται;

Εφόσον τηρείς τους βασικούς κανόνες της προπόνησης και εκτελείς με σωστή τεχνική τις ασκήσεις χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην ένταση και στα βάρη που χρησιμοποιείς κι εφόσον ακολουθείς μία σωστή διατροφή ανάλογα με το στόχο που έχεις θέσει, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Ίσα ίσα, το πιθανότερο είναι να βελτιωθείς και σε δύναμη και σε μυϊκή μάζα. Σε ψυχολογία σίγουρα θα ανέβεις επίπεδο, αφού θα κάνεις την προπόνησή σου πιο διασκεδαστική.

 

Εσύ το έχεις δοκιμάσει ποτέ;

Ναι, το έχω δοκιμάσει και το κάνω ακόμα κάποιες φορές όταν είμαι σε διακοπές, ενώ το έκανα και στην καραντίνα. Το έχω τηρήσει και για διάστημα άνω του ένα μήνα στο παρελθόν, όταν η ψυχολογία μου και η εξέλιξή μου μυϊκά είχαν τελματώσει. Για παράδειγμα δε γύμναζα σχεδόν καθόλου για ένα διάστημα την πλάτη μου, καθώς ένιωθα ότι έπρεπε να αναπτύξω άλλες μυϊκες ομάδες περισσότερο. Δεν με πήγε καθόλου πίσω, αντίθετα, όταν ξεκίνησα να δουλεύω ξανά την πλάτη μου διασκέδαζα περισσότερο και η προπόνηση της πλάτης είχε φτάσει από βραχνάς να μου γίνεται όλο και πιο διασκεδαστική. Απλά είχα βαρεθεί, άλλαξα τροπάρι για λίγο, ανέπτυξα άλλους μυς που έπρεπε για να υπάρχει ισορροπία, ξεβαρέθηκα και γύρισα δυνατότερος σε δομημένο πρόγραμμα. Κέρδος από όπου και να το δεις.

 

 

Για τα sneakers, τσάντες, αξεσουάρ προπόνησης και πολλά άλλα, κάνε κλικ εδώ:


 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .