Άκουσέ το:
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δε βλέπουμε αποτελέσματα στην προπόνησή μας ή τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Ψάχνουμε προγράμματα και ρουτίνες εκγύμνασης, ακολουθούμε τακτικές που ακολουθούν ή διαφημίζουν οι σούπερσταρς για να “χτίσουν μυς” ή να “χάσουν λίπος” ή διαβάζουμε χαοτικά άρθρα στο ίντερνετ που δε μας βοηθούν αλλά μάλλον μας μπερδεύουν χειρότερα.
Full Body
Push-Pull-Legs
Upper – Lower body
Κλασικά splits
Full Body
Push-Pull-Legs
Upper – Lower body
Κλασικά splits μίας ή δύο μυϊκών ομάδων
Στήθος μόνο του, Πλάτη μόνη της, Ώμοι μόνοι τους, Χέρια μόνα τους, Πόδια μόνα τους
Στήθος μόνο του, Πλάτη-Ώμοι, Πόδια, Χέρια
Τι πρέπει να κάνεις ως natural lifter
Έχει μεγάλη σημασία να επιτυγχάνεται όσο περισσότερο γίνεται η πρωτεϊνοσύνθεση, πράγμα που στους χρήστες αναβολικών φαρμάκων συμβαίνει αυτόματα. Για να το πούμε απλά, η πρωτεϊνοσύνθεση και ο ρυθμός αυτής είναι ο παράγοντας που θα σε βοηθήσει να χτίσεις μυϊκό ιστό, μυϊκή μάζα.
Η πρωτεϊνοσύνθεση και κατά συνέπεια η μυϊκή ανάπτυξη λοιπόν εξαρτάται άμεσα από την προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) και τη διατροφή. Ο natural lifter πρέπει να ενεργοποιεί τις μυϊκές του ομάδες συχνότερα και να μην αφήνει μεγάλο χρονικό διάστημα να περνά από τη μία προπόνηση στην άλλη. Για να το απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, μπορούμε να πούμε ότι οι μικρές και έντονες αλλά συχνές προπονήσεις είναι αυτές που ενδείκνυνται. Ο natural lifter λοιπόν, πρέπει να πιέσει τη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης, κάνοντας συχνά προπόνηση, τρεφόμενος σωστά και ξεκουράζοντας το σώμα του με καλό και επαρκή ύπνο.
Έτσι λοιπόν, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις. Φρόντισε μόνο να γυμνάζεις τις μυϊκές σου όμαδες 2 και 3 φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα, χωρίς να τις εξαντλείς φυσικά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις ακόμη και για τις μικρές μυϊκές ομάδες, άρα μπορείς να τις μοιράσεις μέσα στη βδομάδα.
Αν ανήκεις στους natural lifters να θυμάσαι ότι χρειάζεται να γυμνάζεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 φορές την εβδομάδα κάθε μέρος του σώματος και αν μπορείς ακόμα και 3 φορές.
Πάνω σε αυτή την αρχή λοιπόν θα πρέπει να σχεδιάσεις το πρόγραμμά σου εσύ ή ο προπονητής σου.
Ο Κίνδυνος της Υπερπροπόνησης
Ο Μύθος της Υπεροπροπόνησης
Από την άλλη πλευρά, μην έχεις στο μυαλό σου την υπερπροπόνηση και κάνεις χλιαρές προπονήσεις. Για να φτάσει ο οργανισμός σου να εξαντληθεί από τις προπονήσεις, σημαίνει ότι έχεις διατηρήσει ένα άκρως υψηλό επίπεδο απαιτητικής προπόνησης για καιρό και ότι όντως έχεις κουράσει το σώμα σου σε ακραίο βαθμό. Εδώ λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος να νομίζεις ότι έχεις το σύνδρομο της υπερπροπόνησης και να κάνεις εκπτώσεις που δε χρειάζονται στις προπονήσεις σου. Δούλεψε το στο μυαλό σου, άκου το σώμα σου και προχώρα ανάλογα.
Ο Ρόλος της Διατροφής
Τέλος, μην ξεχνάς ότι το πρόγραμμα γυμναστικής είναι απλά ένα από τα πολλά όπλα που έχεις για να πετύχεις το στόχο σου. Η διατροφή είναι ο άλλος σημαντικός πυλώνας που θα πρέπει να είναι σε άρτια συμφωνία με την προπόνηση, για να πετύχεις ό,τι θέλεις είτε λέγεται αύξηση δύναμης, είτε υπερτροφία, είτε απώλεια λίπους, είτε conditioning.
Προπόνηση-διατροφή-
Και να θυμάσαι πάντα ότι το fitness είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Κράτα σταθερές και προχώρα, πέτα ό,τι δοκιμάζεις και δε σου κάνει, δοκίμασε νέα πράγματα κ.ο.κ.
EQF Certified Personal Trainer
