Προγράμματα “κονσέρβα” – Ο ρόλος του Personal Trainer

Προγράμματα “κονσέρβα” – Ο ρόλος του Personal Trainer

Αποφάσισες να πας σε ένα γυμναστήριο για να βελτιώσεις την υγεία σου, τη σωματική σου κατάσταση και την εμφάνισή σου. Καλά έκανες. Πολύ καλά, θα έλεγα.

Αρχικά οι γυμναστές σου έδωσαν ένα πρόγραμμα προσαρμογής μίας ή δύο εβδομάδων, λογικά με κυκλικές προπονήσεις, με λίγη αερόβια, με περισσότερες μονοαρθρικές ασκήσεις κλπ. Όλα καλά ως εδώ, ας πούμε.

Τι γίνεται όμως μετά την περίοδο προσαρμογής, όταν δηλ. είσαι πλέον έτοιμος/έτοιμη να ασχοληθείς λίγο πιο σοβαρά με την εκγύμνασή σου; Το γυμναστήριο που πλήρωσες σε προνομιακή τιμή, θα σου παρέχει και ένα πρόγραμμα εκγύμνασης για να συνεχίσεις τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους 2 μήνες. Εκεί αρχίζουν όμως τα προβλήματα και οι απορίες.

Παρακάτω θα σου αναλύσω για ποιο λόγο αυτά τα προγράμματα των γυμναστηρίων, συνήθως δε δουλεύουν για τον ασκούμενο:

Τα προβλήματα:

Φύση προγραμμάτων:
Τα προγράμματα του γυμναστηρίου είναι έτοιμα, σα να λέμε presets, “κονσέρβα”. Δεν αφορούν τον κάθε ασκούμενο ξεχωριστά, είναι κάποιες ασκήσεις που αν ρωτήσεις κάποιον γυμναστή είναι οι πρώτες που του έρχονται στο μυαλό ή καμία φορά ούτε καν αυτές, αλλά απλά κάποιες ασκήσεις.

Όγκος προπόνησης:
Όλα τα προγράμματα αυτού του τύπου έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο: 3 σετ των 10 επαναλήψεων, 4 σετ των 10 επαναλήψεων και άλλα τέτοια. Δε σου λένε όμως πόση ένταση να βάλεις, αν πρέπει να βγουν οι 10 επαναλήψεις χαλαρά, ή αν πρέπει να δυσκολευτείς σε όλο το σετ ή προς το τέλος του σετ. Δε λαμβάνουν υπόψιν ούτε το επίπεδο του ασκούμενου, ούτε τα κιλά του ούτε τα μικροπροβλήματα που μπορεί να έχει (μυϊκές ανισορροπίες, σκελετικές μικροανωμαλίες που όλοι έχουμε, ασυμμετρίες ή ό,τι άλλο μπορεί να έχει).

Εδώ λοιπόν καταλήγουμε στο βασικότερο πρόβλημα αυτών των προγραμμάτων και στο λόγο για τον οποίο δεν είναι αποδοτικά:

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ:
Είναι το βασικότερο στοιχείο που λείπει από αυτά τα προγράμματα. Ως αρχάριος λοιπόν στο γυμναστήριο, θα ακολουθήσεις το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα με όλους τους άλλους αρχάριους. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι είσαι άνδρας μετρίου αναστήματος, με βάρος 90 κιλά, θα κάνεις το ίδιο πρόγραμμα με μία κυρία 60 ετών, μετρίου αναστήματος και 50 κιλών, το ίδιο με έναν 19χρονο αρχάριο που στον ελεύθερο χρόνο του παίζει μπάσκετ και έχει ύψος 1.95, με μία νοικοκυρά 35 ετών που δεν έχει αθληθεί ποτέ, με έναν κύριο 60 ετών μετρίου βάρους και αναστήματος και πάει λέγοντας.

Στο μαζικό αθλητισμό λοιπόν, στα γυμναστήρια για να το απλοποιήσω, απουσιάζει η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ “πολυτέλεια” της εξατομίκευσης του προγράμματος πάνω στον κάθε ασκούμενο.

Δεν εξετάζεται η προπονητική ηλικία του ασκούμενου (πόσο καιρό προπονείται ή έχει προπονηθεί στο παρελθόν δηλ.), το αθλητικό του υπόβαθρο, αν δηλ. έχει γυμναστεί στο παρελθόν και τι άθλημα κάνει ή έκανε τότε.
Δεν εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες που αναφέραμε πιο πάνω (μυϊκές ανισοροοπίες κλπ).
Δεν εξετάζεται η καθημερινή του ζωή και το επάγγελμά του. Αν για παράδειγμα κάποιος κάνει χειρωνακτική ή καθιστική εργασία πριν από την ώρα της προπόνησης, πράγμα πολύ σημαντικό για το σχεδιασμό των προπονήσεων και συνεπώς, την παρακολούθηση της περαιτέρω βελτίωσης του ασκούμενου.
Δεν εξετάζονται οι στόχοι του αθλούμενου. Μπορεί να επιθυμεί για παράδειγμα:

1) Απώλεια λίπους.
2) Μυϊκή υπερτροφία.
3) Να ασχολείται απλά με μία δραστηριότητα που θα τον κάνει να ξεφεύγει, αλλά θέλει να κερδίσει κάτι από αυτήν.
4) Να δοκιμάσει τον εαυτό του στο αθλητικό πεδίο γενικά.
5) Να βελτιώσει την εικόνα του.
6) Να βελτιώσει συνολικά την ψυχολογία του, την υγεία και την ευεξία του.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα στόχων που μπορεί να έχει κάποιος νεοεισελθείς στο χώρο του γυμναστηρίου. Χιλιάδες ασκούμενοι, ο καθένας με ξεχωριστούς στόχους και επιθυμίες υπάρχουν εκεί έξω, αλλά μέσα στο γυμναστήριο κανείς δε θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτούς. Δύσκολα θα αφουγκραστεί κάποιος γυμναστής τον ασκούμενο και ακόμα πιο δύσκολα θα ασχοληθεί με τους στόχους του. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αν σκεφτούμε ότι σε κάθε έναν γυμναστή ενός γυμναστηρίου αντιστοιχούν από 100 ως και 200-300 ασκούμενοι, μπορεί και παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος και το πελατολόγιο του εκάστοτε γυμναστηρίου.

Τα αποτελέσματα:

Από την εμπειρία μου μέσα στα γυμναστήρια, έχοντας δει πολλούς τύπους ασκουμένων τόσα χρόνια, μπορώ με μία πρόταση να πω ότι αυτή η τακτική που, υποχρεωτικά, ακολουθείται από τα γυμναστήρια, δεν έχει αποτέλεσμα για τον ασκούμενο.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι:

Μετά από λίγο καιρό ο ασκούμενος εγκαταλείπει την προσπάθεια θεωρώντας ότι πελαγοδρομεί και ότι κάνει “μια τρύπα στο νερό”. Επιστρέφει λοιπόν στον προηγούμενο τρόπο ζωής του, αφήνοντας πίσω το fitness, δαιμονοποιώντας το εν μέρει. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγεται το “τι δουλειά είχα εγώ εκεί μέσα;”.
– Ο ασκούμενος εγκαταλείπει, αφού πλέον έχει φοβηθεί το γυμναστήριο. Δεν ενσωματώθηκε ποτέ στη φιλοσοφία του και δεν κατάφερε ποτέ να καταλάβει τι κάνει στην προπόνηση και ακόμη περισσότερο ΓΙΑΤΙ το κάνει, αφού δεν του το εξήγησε κανείς. Αφιλόξενος τόπος λοιπόν το γυμναστήριο.
– Ο ασκούμενος εγκαταλείπει, θεωρώντας ότι αυτός ο τρόπος άθλησης δεν του ταιριάζει. Συνήθως λέει ότι θα ακολουθήσει κάποιο άλλο άθλημα, πιο διασκεδαστικό. Τις περισσότερες φορές όμως απλά αναβάλλει αυτή την απόφαση επ’ αόριστον και απλά εγκαταλείπει γενικώς.
– Ο ασκούμενος εγκαταλείπει επειδή δεν είδε αποτελέσματα πάνω του. “Αυτη η γυμναστική δεν είναι για μένα, δε μου έκανε τίποτα”, ακούγεται συχνά. Λογικό είναι να μην είδε διαφορά πάνω του, αφού από την αρχή δεν προσδιορίστηκε ο στόχος του και όλο το στήσιμο και η φιλοσοφία της προπόνησης δεν τον κατηύθυνε προς έναν συγκεκριμένο στόχο. Κανείς δεν τον βοήθησε στο να θέσει το στόχο του, να κινηθεί προς αυτόν και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Άρα, πώς να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα;

Οι λύσεις:

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό που θα πρότεινα σε κάθε αρχάριο είναι να έχει από την αρχή αποφασίσει για ποιον ακριβώς λόγο θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται. Σε δεύτερο χρόνο, να ψάξει και να διαβάσει από έγκυρες πηγές ό,τι αφορά τους στόχους του και την προπόνησή του.

Γνωρίζοντας όμως πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο, εδώ θα πρότεινα χωρίς σκέψη τη λήψη βοήθειας από κάποιον προσωπικό γυμναστή (Personal Trainer). Τα κριτήρια για να εμπιστευτείς έναν Personal Trainer θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο. Εδώ θα αναφερθούν απλές λύσεις για να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι ο Personal Trainer είναι μία ακριβή πολυτέλεια ή ένας δυνάστης που πληρώνουμε για να μας ταλαιπωρεί.

Ο PT οφείλει να έιναι δάσκαλος, γυμναστής, ψυχολόγος (σε αθλητικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο) και πολλά άλλα. Όχι δυνάστης, όχι κριτής.

Όταν λοιπόν αποφασίζεις ως ασκούμενος να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στο Fitness, καλό θα είναι να πάρεις τα καλύτερα εφόδια για την αρχή σου. Δεν είναι απαραίτητο να πληρώνεις κάποιον να σε προπονεί σε κάθε προπόνηση. Θεωρώ όμως απολύτως απαραίτητο να λάβεις συμβουλές από κάποιον που εμπιστεύεσαι, να σου δείξει με τον ορθότερο τρόπο την εκτέλεση των ασκήσεων μέσα στο γυμναστήριο, να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τους στόχους σου και να σε βοηθήσει να αντιληφθείς το σώμα σου και την άσκηση στο σύνολό της. Μαζί να σχεδιάσετε το προπονητικό σου πρόγραμμα και ασκησιολόγιο, αφού πρώτα εκείνος θα έχει αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και όσα αναλύσαμε παραπάνω (καθημερινότητα, μυϊκές ανισορροπίες, λειτουργικές ανάγκες ενδυνάμωσης κ.ο.κ.).

Με ένα μικρό αντίτιμο λοιπόν και χωρίς να πληρώνεις κάποιον εσαεί, μπορείς να έχεις το καλύτερο ξεκίνημα με πλήρη ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής ενός μήνα για παράδειγμα, ένα μάθημα εκτέλεσης ασκήσεων, μερικές απλές συμβουλές που αφορούν την ασφάλειά σου αλλά και την αποδοτικότητά σου.

Ίσως βρήκες τη φθηνότερη συνδρομή σε προσφορά στο γυμναστήριο που σε βολεύει, αλλά πάνω στο σώμα σου, στη βελτίωσή του και, το κυριότερο, στην ασφάλειά του θα αποφασίσεις να κάνεις έκπτωση; Εκεί πλέον “αγοράζεις” γνώσεις, εξασφαλίζεις την αποφυγή των τραυματισμών, είσαι πολύ πιο σίγουρος για το αποτέλεσμα και έχεις στη φαρέτρα σου τη βοήθεια από τον ειδικό. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ξεκίνα σωστά και ζήσε το ταξίδι στο fitness με τις καλύτερες βάσεις για τη συνέχεια. Ίσως αυτή η αρχή να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Μην ξεχνάς ότι από τον προσωπικό σου γυμναστή θα πάρεις γνώση και καθοδήγηση, το βασικό συστατικό όμως για να γίνεις καλός ή ακόμα καλύτερος είναι η θέληση. Η θέληση είναι δική σου και μόνο…

 

 

 

 

Αν επιθυμείς να είμαι αυτός που θα σε βοηθήσει στο ταξίδι σου στο fitness, επικοινώνησε μαζί μου.

Στείλε μου μήνυμα μέσω των social media:

Facebook
Instagram

ή με e-mail:
info@manlytoday.gr

 

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

 

 

 

Join the discussion

2 comments
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .