Αλκοόλ και Μυϊκή Ανάπτυξη
ενα χερι με ενα ποτηρι μπιρα κι ενα αλλο χερι που κρατα εναν αλτηρα, το ενα απεναντι απο το αλλο σε οριζοντιο προσανατολισμο

Αλκοόλ και Μυϊκή Ανάπτυξη

Home » Blog » Fitness » Tips » Αλκοόλ και Μυϊκή Ανάπτυξη

 

Άκουσέ το:

 

Tι είναι το αλκοόλ;

Το αλκοόλ είναι μία χημική ένωση που τη συναντάμε στα αλκοολούχα ποτά. Παράγεται μέσω της ζύμωσης δημητριακών, φρούτων ή άλλων πηγών σακχάρων. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, εισέρχεται στο κυκλοφορικό μας σύστημα, μέσω του οποίου διανέμεται σε όλο το σώμα μας και δημιουργεί αρκετές παρενέργειες στον εγκέφαλο και στο σώμα.

 

Αλκοόλ, θερμίδες και μυΐκή αποκατάσταση

  • Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες οι οποίες μπορεί να σε κάνουν να πάρεις βάρος, όταν το καταναλώνεις αλόγιστα. Η στάνταρ μερίδα αλκοόλ περιέχει περίπου 100-150 θερμίδες. Ως στάνταρ μερίδα μπορείς να σκεφτείς για παράδειγμα ένα ποτήρι μπίρα, ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μία μερίδα ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κλπ). Αυτές τις θερμίδες συχνά θα ακούσεις να τις αποκαλούν “κενές”, καθώς δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό μας.
  • Το αλκοόλ εμπλέκεται άμεσα με την ανάπτυξη των μυών, την υπερτροφία και την αποκατάσταση. Η κατανάλωσή του είναι δυνατό να εμποδίσει την πρωτεϊνοσύνθεση, διαδικασία που είναι αναγκαία για να χτίσεις μυϊκή μάζα αλλά και για να αποκατασταθούν οι μύες σου μετά την προπόνηση. Άρα, καταναλώνοντας αλκοόλ μετά την προπόνηση, σαμποτάρεις την ίδια σου την αποκατάσταση και τη μυϊκή σου ανάπτυξη.
  • Η μέτρια και κυρίως συνετή κατανάλωση αλκοόλ όμως, μπορεί δυνητικά να έχει κάποια οφέλη για την υγεία σου, όπως το να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κι εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να αραιώνει το αίμα, άρα ουσιαστικά αποτρέπει τη θρόμβωση. Πάντως καλό θα είναι να έχεις υπόψιν ότι τα οφέλη σίγουρα πάνε περίπατο αν κάνεις υπερβολές με τα ποτά σου και η υγεία σου όπως και οι fitness στόχοι σου είναι σίγουρο ότι δε θα συμφωνούν με αυτές τις υπερβολές.

Αλκοόλ και αφυδάτωση

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζεις για το αλκοόλ, είναι ότι προκαλεί αφυδάτωση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να φροντίσεις προτού, μετά και για όσο το καταναλώνεις να παραμένεις ενυδατωμένος/η πίνοντας αρκετό νερό. Η αφυδάτωση που σου προκαλεί το ποτό, μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφική μετά την άσκηση, καθώς για να αναρρώσεις από την προπόνηση και να απολαύσεις στο έπακρο τα οφέλη της άσκησης στη βελτίωση της απόδοσής σου, ο οργανισμός σου πρέπει να είναι ενυδατωμένος.

 

Αλκοόλ και προπόνηση

Γενικά καλό θα είναι να αποφύγεις να πιεις αλκοόλ πριν από την προπόνηση αλλά και μετά από αυτήν, καθώς όπως διάβασες παραπάνω δε βοηθάς την υπερτροφία, την αποκατάσταση αλλά ούτε και τη δύναμη των μυών σου. Αν όμως αποφασίσεις να καταναλώσεις αλκοόλ, φρόντισε να περάσει αρκετός χρόνος ώστε να πας για προπόνηση μετά την κατανάλωσή του, καθώς με τη χρήση αλκοόλ επηρεάζεται ο συντονισμός των κινήσεών σου και η ιδιοδεκτικότητά σου όπως και η κρίση σου για το τι είναι σωστό εκείνη τη στιγμή.
Άρα αν κάνεις προπόνηση σύντομα αφού έχεις πιει, αυξάνεις κατά πολύ τον κίνδυνο τα τραυματιστείς ή ακόμη και να σου συμβεί κάποιο ατύχημα στην προπόνηση. Αν αποφασίσεις να καταναλώσεις αλκοόλ μετά την προπόνηση, απλά φρόντισε να μην ξεφύγεις κάνοντας υπερβολές.

 

 

Συνοψίζοντας & Extra tips

  • Μείνε ενυδατωμένος/η πριν, μετά και κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Προσπάθησε να μην πίνεις πολύ κοντά χρονικά στην προπόνησή σου.
  • Να επιλέγεις αλκοόλ με χαμηλές θερμίδες, οι (light) μπίρες και το κρασί είναι καλές επιλογές.
  • Να αποφεύγεις τα κοκτέιλ, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στην πλειοψηφία τους.
  • Μην πίνεις με άδειο στομάχι. Έχοντας φαγητό στο στομάχι σου μπορείς να αποτρέψεις την υπερκατανάλωση ποτού, αφού το αλκοόλ απορροφάται πιο αργά από τον οργανισμό.
  • Μη χρησιμοποιείς το αλκοόλ ως ανταμοιβή για τον εαυτό σου επειδή πέτυχες τους fitness στόχους σου! Βρες κάποιον άλλον τρόπο να σε ανταμείψεις.
  • Μην αφήνεις το αλκοόλ να σε αποσπά από τους στόχους σου. Αν βλέπεις ότι συμβαίνει αυτό και δεν είσαι σε θέση να το ελέγξεις, κάνε ένα βήμα πίσω κι επαναπροσδιόρισε συνολικά τη σχέση σου με το ποτό εφόσον γυμνάζεσαι.

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .