Τι είναι το CLA, ιδιότητες και παρενέργειες
λευκό μπουκαλάκι που περιέχει κάψουλες CLA και το αναγράφει

Τι είναι το CLA, ιδιότητες και παρενέργειες

Home » Blog » Fitness » Τι είναι το CLA, ιδιότητες και παρενέργειες

 

Άκουσέ το:

 

Τι είναι το CLA

Το CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Υποστηρίζεται ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του σωματικού λίπους και η αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως οι επιδράσεις του CLA.

Πότε ανακαλύφθηκε το CLA

Το CLA ανακαλύφθηκε το 1978, όταν ο Michael Pariza και άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin αναζητούσαν πιθανές καρκινογόνες ενώσεις στο κρέας. Αντ’ αυτού, βρήκαν μια πιθανή αντικαρκινική ουσία, το CLA.

Τι υποστηρίζεται ότι κάνει το CLA

Υποστηρίζεται ότι το CLA έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του σωματικού λίπους, της αύξησης της μυϊκής μάζας, της βελτίωσης των επιπέδων χοληστερόλης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης έχει ειπωθεί ότι έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτών των πιθανών οφελών και της βέλτιστης δοσολογίας και διάρκειας του συμπληρώματος CLA. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι το CLA έχει πίσω του περισσότερο marketing παρά έρευνα.

Τι πραγματικά μπορεί να κάνει το CLA

Οι επιδράσεις του CLA στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές και τα ερευνητικά ευρήματα είναι ανάμεικτα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της σύστασης του σώματος, ενώ άλλες δεν έχουν διαπιστώσει σημαντικές επιδράσεις. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το CLA μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πιθανά οφέλη. Επιπλέον, η βέλτιστη δοσολογία και διάρκεια χρήσης του συμπληρώματος CLA είναι ακόμη λίγο ασαφείς.

Ποια θεωρείται η καλύτερη δοσολογία του CLA

Η βέλτιστη δοσολογία CLA δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, όπως διάβασες και παραπάνω και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το σωματικό βάρος, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια ημερήσια δόση 3 έως 6 γραμμαρίων CLA μπορεί να είναι αποτελεσματική για να λάβεις την αντιοξειδωτική του δράση και για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Διάβασε τις οδηγίες χρήσης του συμπληρώματος CLA που προμηθεύτηκες και συμβουλεύσου πάντα τον ιατρό σου πριν να ξεκινήσεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του CLA, για να καθορίσει την κατάλληλη δοσολογία. Πάντως μία γενικά καλή δοσολογία είναι να παίρνεις 3 γραμμάρια την ημέρα.

Πότε και πώς να πάρεις το CLA

Ο χρόνος χορήγησης του συμπληρώματος CLA δεν είναι τόσο κρίσιμος, όσο η ημερήσια δόση και η συνέπεια της πρόσληψης. Το CLA μπορείς να το παίρνεις με ή χωρίς φαγητό, ανάλογα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Ωστόσο, συνιστάται γενικά η λήψη του CLA με τα γεύματα για να ενισχυθεί η απορρόφησή του και να μειωθεί ο κίνδυνος πεπτικών προβλημάτων. Άρα πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το φαγητό είναι οι καλύτερες στιγμές να το πάρεις.

Είναι το CLA επικίνδυνο;

Το CLA θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που περιέχονται στα τρόφιμα. Μην ξεχνάς ότι το CLA βρίσκεται στο κρέας (στο μοσχάρι και μοσχαρίσιο συκώτι αλλά και αλλού) αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων με υψηλές δόσεις CLA μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ναυτίας και των στομαχικών διαταραχών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα CLA μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα στο ήπαρ, αντίσταση στην ινσουλίνη ή να επιδεινώσουν κάποια υπάρχουσα φλεγμονή. Συμβουλεύσου τον ιατρό σου, ειδικά εάν έχεις υποκείμενες παθήσεις ή λαμβάνεις φάρμακα.

Μετά από πόσο καιρό πρέπει να σταματάς το CLA

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποδηλώνουν την ανάγκη cycling του CLA, δηλαδή δε χρειάζεται να το σταματήσεις μετά από ορισμένο διάστημα. Καλό θα είναι, όπως και με σχεδόν κάθε συμπλήρωμα, να το σταματάς μετά από ένα διάστημα για κάποιον καιρό. Μπορείς να το ξαναπαίρνεις όταν θα νιώθεις ότι θα σε βοηθήσει στο στόχο σου ξανά ως αντιοξειδωτικό και ως λιπαρό οξύ χρήσιμο για τη γενική σου υγεία, τις αρθρώσεις σου κλπ. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμο από μέρους σου να επανεκτιμάς ανά διαστήματα την αποτελεσματικότητα του CLA και να επανεκτιμάς την ανάγκη για συνεχή χρήση του. Για να απαντήσεις πλήρως αυτή την ερώτηση, συμβουλεύσου τον ιατρό σου.

Πόσο κοστίζει το CLA

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα φθηνό συμπλήρωμα. Εξαρτάται βέβαια από τον κατασκευαστή που θα επιλέξεις. Διατίθεται σε σκόνη αλλά η συνηθέστερη μορφή είναι σε κάψουλες. Για να σιγουρευτείς για την ποσότητα που περιέχει η κάθε κάψουλα (ή το κάθε scoop αν πάρεις σκόνη) διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος που πρόκειται να πάρεις. Η ποσότητα CLA που περιέχει η κάθε κάψουλα είναι σημαντική όχι μόνο για τη γενική δοσολογία αλλά και για να καταλάβεις αν αξίζει η τιμή αγοράς.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, το CLA είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος και υποστηρίζεται ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του σωματικού λίπους και η αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας. Ωστόσο, τα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του δεν είναι και πολύ σαφή. Επίσης η βέλτιστη δοσολογία και η διάρκεια χρήσης είναι κι αυτές λίγο απροσδιόριστες από την επιστήμη.

Τέλος, το CLA θεωρείται γενικά ασφαλές όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται στα τρόφιμα. Όμως, η αλόγιστη λήψη συμπληρώματος σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Δεν είναι πανάκεια για την απώλεια λίπους και ΔΕΝ είναι λιποδιαλύτης. Φρόντισε τη διατροφή σου αρχικά και αν θέλεις να δοκιμάσεις το CLA, προχώρα και παρατήρησε τα αποτελέσματα μετά από κάποιον καιρό χρήσης. Έτσι θα αποφασίσεις αν θα το εντάξεις στο οπλοστάσιό σου ή όχι.

 

 

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .