Έφτιαξα το δικό μου Pre Workout συμπλήρωμα (και το δοκίμασα)

Έφτιαξα το δικό μου Pre Workout συμπλήρωμα (και το δοκίμασα)

Η ιστορία ξεκίνησε ως εξής: Ένας φίλος είχε δοκιμάσει ένα pre workout συμπλήρωμα που τον είχε αφήσει τρομερά ικανοποιημένο, το Muscle Bomb της Reflex. Όπως ήταν λογικό, ήθελα κι εγώ να το δοκιμάσω, αλλά δεν υπήρχε πουθενά στα sites που χρησιμοποιώ για να παραγγέλνω συμπληρώματα, παρά μόνο σε μερικά όχι και τόσο γνωστά και αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα και σε διπλάσια τιμή σχεδόν από αυτή που κυκλοφορούσε μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Η αλήθεια είναι ότι από καιρό μου είχε μπει η ιδέα να φτιάξω ένα homemade pre workout supplement,  αλλά δεν ήξερα ποια συστατικά ακριβώς να συμπεριλάβω και σε ποια ποσότητα. Και τότε, ΙΔΕΑ!

Θα αντέγραφα το Muscle Bomb, όπως και έκανα, δημιουργώντας μία καλή απομίμηση χωρίς περιττές χρωστικές και γλυκαντικά. Στην εικόνα του άρθρου φαίνεται ακριβώς το preworkout που έφτιαξα μόνος.

Ιδού λοιπόν η ετικέτα του Muscle Bomb και παρακάτω η ανάλυση που έκανα και τα συστατικά που προμηθεύτηκα ένα ένα από το MyProtein*.

 

Για να μη σε μπερδέψω με γραμμάρια, θα σου πω κατευθείαν ότι υπολόγισα τα συστατικά που βάζω σε κάθε δόση του homemade pre workout μου να είναι τόσα όσα περίπου περικλείονται σε 2 scoops από το Muscle Bomb. Οι ποσότητες βασίζονται στη σύσταση που δίνει ο κατασκευαστής του κάθε συμπληρώματος (MyProtein), για να φτάσω στην επιθυμητή ποσότητα από το καθένα.

Αναλυτικά:

Αν προσέξεις την ετικέτα παραπάνω, τα συστατικά ξεκινούν να παρατίθενται από το Salt και έπειτα. Πάμε λοιπόν σε ένα ένα:

Βιταμίνη Β6: Δεν τη συμπεριέλαβα, καθώς την περιέχει το ΖΜΑ που λαμβάνω πριν από τον ύπνο.
Φολικό οξύ: Δεν το συμπεριέλαβα, καθώς λαμβάνω ήδη αρκετό από το συμπλήρωμα πρωτεϊνης που παίρνω.
Βιταμίνη Β12: 1-2 ταμπλέτες
Κιτρουλίνη: 2 scoops
Βήτα-Αλανίνη: 4 ταμπλέτες
Καφεϊνη (Άνυδρη): 1,5 ταμπλέτα (περίπου 250-300mg)
Αντί για Βηταϊνη, έβαλα HMB: 2 ταμπλέτες
Καρνιτίνη: 2 Ταμπλέτες
Λευκίνη, Ισολευκίνη, Βαλίνη (BCAA Αμινοξέα): 3 ταμπλέτες BCAA
Ταυρίνη: 2,5 scoops

Αντί για εκχύλισμα από Σπόρο Σταφυλιού και από Πεύκο, επέλεξα να βάλω Yohimbine (Υοχιμβίνη): 3 κάψουλες

Μία απλή επεξήγηση για τα βασικότερα συστατικά:

 • Η κιτρουλίνη αυξάνει τη ροή του αίματος, ώστε να μεταφέρονται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά συστατικά κατά την προπόνηση.
 • Η Βήτα-Αλανίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην αντοχή κατά την προπόνηση. Συνήθως το νιώθεις ως πολύ ελαφρύ μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε σημεία του σώματος. Αν όντως το νιώθεις, δουλεύει.
 • Η καφεϊνη (μέχρι 200-300 mg το πολύ) βοηθά σε διέγερση και συγκέντρωση. Καλό θα είναι να αποφεύγεις τις μεγαλύτερες ποσότητες για να μην έχεις side effects όπως τρέμουλο ή αυξημένη κόπωση (κρασάρισμα) μετά την προπόνηση.
 • Το HMB είναι μεταβολίτης της Λευκίνης που είναι βασικό αμινοξύ, με απλά λόγια παρέχει καλύτερη μυϊκή απόδοση στον αθλητή (αντοχή και δύναμη).
 • Τα BCAA παρέχουν αντοχή και μυϊκή αναδόμηση.
 • Τέλος, το σύμπλεγμα που αντικατέστησα με Υοχιμβίνη, είναι ένα διεγερτικό σύμπλεγμα με επιρροή και στη διάθεση και την ψυχολογία, ενώ είναι και αντιφλεγμονώδες. Η Υοχιμβίνη έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και βοηθά τόσο στην παραγωγή ενέργειας από το σώμα, όσο και στη διάθεση. Θα μπορούσα πάντως να την έχω παραλείψει.

 

Σημείωση: Αν συνεχίσω να συνθέτω μόνος το preworkout μου, πιθανότατα στο μέλλον να προσθέσω και Αργινίνη, ένα πολύ χρήσιμο αμινοξύ που βοηθά σε πολλά επίπεδα, όπως στη φυσική παραγωγή αυξητικής ορμόνης, στους τραυματισμούς, στην καλύτερη αφομοίωση των τροφών, στην αύξηση της μυϊκής μάζας κ.α.

 

Θετικά:

 • Είναι σίγουρα καλύτερο να βάζεις μέσα σου καθαρά συστατικά (όσο βέβαια μπορείς να εμπιστευτείς τον κατασκευαστή τους), από το να καταναλώνεις αλόγιστα τα μείγματα που δίνονται έτοιμα από τις εταιρείες παραγωγής συμπληρωμάτων.
 • Μπορείς να αυξομειώνεις τις δόσεις κάθε συστατικού, ανάλογα με τις ανάγκες σου (βλ. για παράδειγμα την καφεϊνη, που δεν έχεις κάθε μέρα την ίδια ανάγκη γι’ αυτήν).
 • Είναι κάτι που έχεις φτιάξει μόνος σου και το δοκιμάζεις πάνω σου, με προοπτικές να το βελτιώσεις.

 

Αρνητικά:

 • Βγήκε λίγο πιο ακριβό από ένα έτοιμο συμπλήρωμα.
 • Ο χρόνος προπαρασκευής του κάθε φορά, αφού δεν είναι εφικτό να τα έχεις όλα σε ένα δοχείο. Κάθε φορά πρέπει να δημιουργείς τη δόση.
 • Η περίεργη κατάσταση του να καταπίνεις τόσα χάπια και επιπροσθέτως λίγη σκόνη σε νερό (κιτρουλίνη, ταυρίνη). Οι εταιρείες στα δίνουν όλα τα συστατικά σε αρωματισμένη σκόνη. Παρ’όλα αυτά, μπορείς να βάζεις κάθε δόση στο μπλέντερ και να γίνεται σκόνη, αλλά δε θα το συνιστούσα λόγω χρόνου.

 

 

Κριτική:
Είναι ένα πολύ καλό preworkout, δε με φουσκώνει, όπως τα έτοιμα, δεν το χωνεύω για ώρες, δε μου αφήνει άσχημη γεύση στο στόμα και δυσάρεστη αναπνοή, όπως τα έτοιμα. Μου δίνει σταδιακά αυξανόμενη ενέργεια στην προπόνηση, χωρίς εξάρσεις, αλλά το νιώθω ότι δουλεύει. Η αίσθηση από την Αλανίνη είναι καλή, με βοηθά στην αντοχή, ενώ δεν έχω κρασάρισμα ενέργειας όταν τελειώνω την προπόνηση, αντιθέτως παρατηρώ ότι η ενέργειά μου διατηρείται σε καλά επίπεδα, ακόμη και ώρες μετά την προπόνηση, χωρίς υπερβολές και ξεσπάσματα. Σβήνει αργά και σταθερά, ενώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον ύπνο, καθώς προπονούμαι απόγευμα συνήθως. Τέλος, είναι σχεδόν άγευστο (το κομμάτι της σκόνης που αναμιγνύεται με το νερό), οπότε δεν έχω κανένα θέμα με τη γεύση. Οι ταμπλέτες και οι κάψουλες φυσικά είναι άγευστες. Χρειάζεται αρκετό νερό για να καταπιείς όλα τα συστατικά.

 

 

*Την Yohimbine την προμηθεύτηκα από το Nutraholic, για το οποίο όμως δεν έχω τις καλύτερες εντυπώσεις σχετικά με τις διαθεσιμότητες και την αξιοπιστία, καθώς πολλά προϊόντα δεν είναι updated.

 

 

 

 

Join the discussion

2 comments
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .