Επιτέλους ήρθαν οι γιορτές που τόσο περίμενες, για να χαλαρώσεις, να φας, να πιεις, να δεις φίλους και συγγενείς. Μη φρικάρεις αν δε σου μείνει ποιοτικός χρόνος για γυμναστήριο, επίσης μη γίνεις δυνάστης του εαυτού σου όσον αφορά τη διατροφή, απλά χαλάρωσε και απόλαυσε τις μέρες των εορτών, κρατώντας όμως στο μυαλό σου μερικά πράγματα, για να μην καταλήξεις να κοιτάς μετά τις γιορτές απογοητευμένος τον καθρέπτη σου.
-Μην το παρακάνεις με το φαγητό όλες τις ημέρες των εορτών, παρά μόνο εκείνες που βρίσκεσαι σε τραπέζια φιλικά ή οικογενειακά. Αν στο τραπέζι υπάρχει κάτι που σου αρέσει και δεν είναι διατροφικά το καλύτερο, φά’το! Φάε όση ποσότητα θέλεις από αυτά που σε παχαίνουν εκείνη την ημέρα, γλυκά, αλμυρά, αλκοόλ ζητούν απεγνωσμένα να σε ικανοποιήσουν, αυτός είναι ο ρόλος τους. Αν σου αρέσουν και τα στερείσαι για καιρό, τώρα ήρθε η ώρα τους. Φάε όσο θέλεις χωρίς να περιορίζεσαι, δεδομένου ότι δεν το κάνεις συχνά. Λίγες ώρες πριν γραφτεί το κείμενο έφαγα διπλή χειροποίητη σοκολατόπιτα με μπόλικο σιρόπι σοκολάτας και παγωτό, αφού είχα κατεβάσει περίπου μισό κιλό γέμιση γαλοπούλας (κιμά, ρύζι, κάστανα, σταφίδες κλπ). Αν σκεφτείς όμως ότι η τελευταία υπερβολή που έκανα ήταν ένα ξημέρωμα του Σεπτεμβρίου στο τελείωμα των διακοπών μου που έφαγα μια σοκολατένια βάφλα, με έξτρα σοκολάτα, σιρόπι σοκολάτας και παγωτό σοκολάτας, θα με δικαιολογήσεις.
-Μη μετράς θερμίδες, μακροθρεπτικά συστατικά (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) στο φαγητό σου. Απλά φάε χωρίς μέτρο τις ημέρες που περιστοιχίζεσαι από λιχουδιές και περιόρισε το φαγητό σου τις άλλες ημέρες. Έτσι θα είσαι σε απόλυτη ισορροπία και θα βγεις τελικά κερδισμένος μετά τις γιορτές, αφού έδωσες στο σώμα σου μεν κάτι παραπάνω από αυτά που του παρέχεις συνήθως, πειθάρχησες όμως όταν δεν υπήρχε λόγος να παραστρατήσεις. Δε χρειάζεται να τρως κάθε μέρα μελομακάρονα, ούτε να πίνεις 5 μπύρες την ημέρα, επειδή είναι γιορτές. Φάε όταν το τραβά η περίσταση, αποστασιοποιήσου όταν είσαι μόνος στο σπίτι και φάε πιο λιτά από ό,τι θα έτρωγες ακόμα και στην καθημερινότητά σου. Ισορροπία.
-Αν έχεις ταξιδέψει μακριά από το σπίτι σου, δε χρειάζεται οπωσδήποτε να βρεις γυμναστήριο για να κάνεις προπόνηση. Ευχαριστήσου το ταξίδι σου και όταν με το καλό γυρίσεις, εκεί θα είναι όλα τα μηχανήματα, αστραφτερά και sexy όπως τα άφησες. Μπορείς όμως κάλλιστα να κάνεις 5-15 λεπτά γυμναστική στο χώρο που θα μένεις και φυσικά, αν κάνεις τουρισμό, να περπατάς αρκετά για να δεις και τον τόπο. Νά’τη αμέσως η “προπόνησή” σου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι μόλις ξυπνάς, με άδειο στομάχι και πριν από το πρωινό του ξενοδοχείου ή του χωριού, να κάνεις λίγες κάμψεις (5 σετ των 12-15) με μικρά διαλείμματα και λίγους κοιλιακούς χωρίς διάλειμμα ή να τα αναμίξεις (ένα σετ κάμψεις, ένα τρισέτ κοιλιακών για να γυμνάσεις όλο τον κορμό, διάλειμμα ενός λεπτού και ξανά από την αρχή για 4-5 φορές). Με άδειο στομάχι λοιπόν, μεγιστοποιείς το αποτέλεσμα αυτής της μίνι έντονης προπόνησης, ενώ παράλληλα ξυπνάς το σώμα σου με τον καλύτερο τρόπο, ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου και μόλις ανεφοδιάσεις τον οργανισμό σου με το πρωινό, του δίνεις περισσότερη ενέργεια από όση θα είχε αν απλά ξυπνούσες και έτρωγες. Επίσης δε χρειάζεσαι πάντα τα σίδερα του gym, το βάρος του σώματός σου μπορεί να κάνει τη δουλειά…
-Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: Μην επηρεάζεις τους γύρω σου με τον διατροφικό και γυμναστηριακό σου ψυχαναγκασμό. Άφησε το κορίτσι σου ή τους φίλους σου ή ακόμα και όλους μαζί, να απολαύσουν τις διακοπές τους και να τρώνε ό,τι θέλουν και όσο θέλουν, ακόμα και κάθε μέρα. Εσύ πράξε το καλύτερο για σένα και επίτρεψε στους άλλους να έχουν τη δική τους τακτική για το δικό τους σώμα και τη δική τους διασκέδαση. Κανείς δε θέλει έναν εμμονικό διατροφικό ναζί δίπλα του, μη γίνεις αυτός!
Αντίστοιχο κείμενο για κοινωνικές περιστάσεις που περικλείουν φαγητό και αφορά όλο το χρόνο, μπορείς να βρεις αν πατήσεις ΕΔΩ.