Πίσω μοίρα ώμου
rear deltoid clipart image

Πίσω μοίρα ώμου

Το άρθρο μπορείς να το ακούσεις σε μορφή Podcast πατώντας όποιο από τα παρακάτω εικονίδια επιθυμείς:

Στο Spotify:
https://www.thestival.gr/wp-content/uploads/2021/11/spotify-logo-1920x1080_fouoik.jpg

ή

Στο Anchor:
https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/607382e7cb8ee90f41b543fc/1618330791041-0QUM586COSWEX0ILV87L/anchor-podcast-logo.png

Οπίσθια μοίρα δελτοειδούς ή ευκολότερα πίσω μοίρα ώμου είναι εκείνο το μέρος του ώμου που αν είναι δυνατό θα σε βοηθήσει να διατηρείς μία καλύτερη στάση του σώματος, αφού ένας από τους ρόλους του είναι να συγκρατεί τους ώμους για να μη μαζεύουν προς τα εμπρός, να μην καμπουριάζεις δηλαδή. Αν είσαι όλη την ημέρα μπροστά σε οθόνες και με το κινητό στο χέρι, η στάση του σώματός σου σίγουρα δεν είναι η καλύτερη και σίγουρα ο αυχένας σου, οι ώμοι σου αλλά και όλο σου το σώμα από τη μέση και πάνω γέρνει προς τα εμπρός κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Επίσης, όσο περισσότερο δυναμώνεις την μπροστινή πλευρά του σώματός σου, τους μυς δηλ. που βλέπεις στον καθρέφτη (τους θωρακικούς, την πρόσθια μοίρα του ώμου, ακόμα και τον ορθό κοιλιακό), τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσεις κάποιον τραυματισμό αν έχεις αδύναμο αυτό το μικρό κομμάτι του ώμου, την πίσω μοίρα του.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ:

Να γυμνάζεις πολύ συχνότερα αυτή την περιοχή από όσο γυμνάζεις την μπροστινή πλευρά. Ακόμη και το αισθητικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Δε νομίζω να μη θέλεις να αποκτήσεις καλύτερη στάση σώματος και συμμετρία. Οι ώμοι σου εκτός από υγιέστεροι, θα δείχνουν και πιο γεμάτοι, στρογγυλοί κι ανεπτυγμένοι, κοινώς ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ, αφού θα τους δώσεις αυτό το τρισδιάστατο look!

Εξάλλου δε νομίζω ότι έχεις δει πολλούς ανθρώπους στο γυμναστήριο με υπερανεπτυγμένη την πίσω μοίρα ώμου, σε σημείο που να σκεφτείς ότι κάτι δεν πάει καλά επάνω τους. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι συχνό φαινόμενο όσοι κάνουν βάρη να έχουν ανεπτυγμένη την πρόσθια μοίρα που δουλεύει σε όλες τις πιέσεις (και στήθους και ώμων), ενώ πολλές φορές θα τους δεις να δίνουν έμφαση και να αφιερώνουν αρκετό χρόνο της προπόνησής τους στις πρόσθιες άρσεις με μπάρα, τροχαλία ή αλτήρες και να αμελούν την πίσω μοίρα, με αποτέλεσμα ακόμη κι αν έχουν μεγάλους ώμους κάποιοι, να φαίνονται σαν να γέρνουν μπροστά οι ώμοι τους χωρίς συμμετρία. Μπορείς να κάνεις πάνω από 2 φορές την εβδομάδα κάποια σετ στην προπόνησή σου για την οπίσθια μοίρα του ώμου και μάλιστα αν υστερείς σε αυτό το σημείο θα σου πρότεινα να ξεκινάς τις προπονήσεις σου με κάποια άσκηση απομόνωσης για την περιοχή, ειδικά αν πρόκειται για μέρα προπόνησης ώμων ή έστω να βάλεις στο πρόγραμμα δεύτερη κάποια σχετική άσκηση, μετά δηλαδή από τη βαριά σου πρώτη άσκηση (αν π.χ. προτιμάς να ξεκινάς με πιέσεις για ώμους).

Υπάρχει πληθώρα ασκήσεων που μπορείς να κάνεις για να δυναμώσεις και να αναπτύξεις την οπίσθια μοίρα των δελτοειδών και μπορείς να τις κάνεις με μπάρα, αλτήρες, τροχαλία, λάστιχα, TRX ή ακόμη και να δουλέψεις ισομετρικά χωρίς να χρησιμοποιήσεις τίποτα από τα παραπάνω. Μην ξεχνάς επίσης ότι και στις περισσότερες κωπηλατικές ασκήσεις για πλάτη συμμετέχει αυτό το κομμάτι του ώμου. Το καλύτερο θα είναι όμως να ενσωματώσεις ασκήσεις απομόνωσης στο πρόγραμμά σου σε συχνή βάση για να στοχεύσεις ακριβώς εκεί που πρέπει. Βρες τις αγαπημένες σου ασκήσεις και ρίξ’τες στη συνταγή.
Φυσικά δε χρειάζεται να κολλάς σε μία άσκηση, υπάρχουν άπειρες όπως διάβασες παραπάνω και μπορείς να τις αλλάζεις ανά προπόνηση, ανά εβδομάδα ή και ανά μεγαλύτερες περιόδους, όποτε νιώθεις την ανάγκη ή όποτε το προγραμματίζεις.

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

 

 

 

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .