Αρρώστησα. Να πάω γυμναστήριο;
sick person lying with medicine and tissue around

Αρρώστησα. Να πάω γυμναστήριο;

Το άρθρο μπορείς να το ακούσεις σε μορφή Podcast στο Spotify πατώντας το παρακάτω εικονίδιο:

https://www.thestival.gr/wp-content/uploads/2021/11/spotify-logo-1920x1080_fouoik.jpg

Η απάντηση στο ερώτημα είναι “εξαρτάται”. Ας ξεκινήσουμε με το πότε ΔΕΝ πρέπει να πας στο γυμναστήριο, όσο κι αν θεωρείς ότι θα βγεις εκτός προγράμματος.

  1. Αν έχεις πυρετό και σωματική αδυναμία.
  2. Αν πονούν οι μύες σου (όχι λόγω προηγούμενης προπόνησης) και τα οστά σου.
  3. Αν έχεις ίωση.

Tip:
Πάρε ως γενικό κανόνα το σημείο του λαιμού. Αν δηλ. έχεις απλά ένα κρύωμα, που επηρεάζει μύτη, κεφάλι, αλλά μέχρι το ύψος του λαιμού, τότε δοκίμασε να πας για προπόνηση, ίσως σου κάνει και καλό. Αν όμως τα συμπτώματα επεκτείνονται ή ακόμα χειρότερα, εστιάζονται κάτω από το λαιμό, για παράδειγμα στο στήθος (βήχας), τότε κάτσε σπίτι και ξεκουράσου όσες μέρες χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρώσει ο ιός τον κύκλο της ζωής του.

Επίσης, αν έχεις κάποια ίωση, δεν είναι απαραίτητο να μεταφέρεις τα μικρόβιά σου στο γυμναστήριο και να κολλήσεις κι άλλους. Με πυρετό και χωρίς να μπορείς να σταθείς καλά καλά στα πόδια σου, δε θα καταφέρεις τίποτα στην προπόνηση και είναι πολύ πιθανό να γίνεις χειρότερα, ενώ η καρδιά σου υπερλειτουργεί για βοηθήσει όλο τον οργανισμό σου να ξεπεράσει την ίωση. Δε νομίζω να θέλεις να την επιβαρύνεις περισσότερο…

Εξάλλου καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι η άσκηση βοηθά να ξεπεράσουμε γρηγορότερα μία ίωση.

Ας δούμε όμως πότε μπορείς ΝΑ ΠΑΣ στο γυμναστήριο και πώς να λειτουργήσεις:

Αν έχεις ένα απλό κρύωμα, συνάχι, λίγο πονόλαιμο κλπ, δοκίμασε να πας να γυμναστείς αν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη, ακολουθώντας ορισμένους κανόνες που θα σε βοηθήσουν:

  1. Μείωσε τη διάρκεια της προπόνησής σου και μη βάλεις τον εαυτό σου σε πολύ δύσκολες συνθήκες προπόνησης. Κάνε απλά πράγματα, έτσι, αν για παράδειγμα συνήθως η προπόνησή σου διαρκεί 80-90 λεπτά, ρίξε το χρόνο σε 40-50 λεπτά max. 
  2. Μέιωσε την ένταση της προπόνησής σου, είτε κάνεις αερόβια ή αναερόβια άσκηση. Μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι εκεί απλά για να κινηθείς και να συντηρηθείς όχι για να σπάσεις τα προσωπικά σου ρεκόρ. Δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου, κάνε τα sets σου με ηρεμία και μεθοδικά, δούλεψε σε μία μέτρια ένταση τις μυϊκές ομάδες που θέλεις και πήγαινε σπίτι να φας καλά και να ξεκουραστείς.
  3. Μην κάνεις full body προπόνηση. Όσο χαλαρά και να την κάνεις, το σώμα για να βάλει όλες τις μυϊκές ομάδες να δουλέψουν θα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια που, στο τέλος, δε θα σε ωφελήσει πουθενά. Επίλεξε μερικές ασκήσεις για συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες ή ένα προφίλ μέτριας ή χαλαρής αερόβιας άσκησης και εκτέλεσε.
  4. Κατανάλωσε παραπάνω θερμίδες όταν είσαι κρυωμένος. Το σώμα πασχίζει να ξεπεράσει μία δύσκολη κατάσταση, δώσ’του τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στον αγώνα του.
  5. Πιες περισσότερο νερό από όσο συνήθως. Εκτός του ότι το νερό βοηθά στην καταρροή και υγροποιεί τη βλέννα για να βγει από μέσα σου και να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, το σώμα χρειάζεται να είναι συνεχώς ενυδατωμένο, για να είναι λειτουργικό και να καταπολεμήσει τον εχθρό του, το κρύωμα. Μην ξεχνάς επίσης ότι πολλές βιταμίνες (η C και όλες οι Β) είναι υδατοδιαλυτές, δηλ. χρειάζονται νερό για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό. 

 

Όπως και νά’χει, άκου το σώμα σου και δράσε ανάλογα. Το κρύωμα δεν είναι δικαιολογία να μην πας για προπόνηση αλλά από την άλλη δεν είναι απραίτητο να πας για προπόνηση όντας κρυωμένος. Είναι και θέμα χαρακτήρα, πώς το βλέπει κανείς. Έτσι, αν ανήκεις σε εκείνους που ψάχνουν δικαιολογία να αποφύγουν το γυμναστήριο, τότε πάρε το κρύωμά σου και πήγαινε να σηκώσεις μερικά βάρη, για να μη μείνεις πίσω. Αν είσαι εθισμένος στο γυμναστήριο, ίσως είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστείς μία μέρα. Άκου το σώμα σου θα σου ξαναπώ, όπως συνηθίζω να λέω στους ασκούμενούς μου.
Κανένας trainer δεν ξέρει καλύτερα από σένα να το κάνει αυτό.

 

 

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .