Τι είναι το ZMA, ιδιότητες και παρενέργειες
ZMA white capules

Τι είναι το ZMA, ιδιότητες και παρενέργειες

Home » Blog » Fitness » Συμπληρώματα » Τι είναι το ZMA, ιδιότητες και παρενέργειες

 

Τι είναι το ΖΜΑ και πού ακριβώς βοηθά τον αθλητή;

To ZMA είναι ένας συνδυασμός ψευδαργύρου (Zinc), μαγνησίου (Μagnesium) και της βιταμίνης Β6 που βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να απορροφά και να χρησιμοποιεί καίρια το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός αυτών των τριών συστατικών σε συγκεκριμένες αναλογίες και ποσότητες και η λήψη τους πριν τον ύπνο, συμβάλλει στην απελευθέρωση τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης, οι οποίες συμβάλλουν στην μυϊκή ανάπτυξη, αποθεραπεία και μείωση του σωματικού λίπους. Το ZMA το βρίσκεις σε κάψουλες.

Ιδιότητες και οφέλη του ZMA

Αυτό που βιώνει ο αθλητής με την λήψη του ΖΜΑ είναι ένας πιο ποιοτικός, βαθύς και ξεκούραστος ύπνος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι γνωστό ότι απελευθερώνονται όλες οι ορμόνες του ανθρώπου, που του επιτρέπουν να ξεκουραστεί, αρχίζοντας παράλληλα την ανάπλαση όλων των κυττάρων. Μάλιστα, το ΖΜΑ δεν απαιτεί πολλές μέρες χρήσης για να νιώσεις τη διαφορά του ενεργά πάνω σου. Από το πρώτο βράδυ, κοιμάσαι πολύ καλύτερα, ξυπνάς πολύ πιο γεμάτος από ύπνο και βλέπεις αυτά τα αποτελέσματα στο σώμα σου και στη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ως βοήθημα στην απώλεια λίπους, δεν έχει ιδιαίτερη δράση, αν και κάποιες έρευνες τείνουν να αποδείξουν κάποια επίδρασή του και σε αυτόν τον τομέα.

Στην αποκατάσταση όμως από τα βάρη, στην αναδόμηση του σώματος και κατ’ επέκταση στη συνεχιζόμενη διάθεση και ενέργεια για τη νέα προπόνηση, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Άρα με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να βελτιώσεις τη δύναμη και την ενέργειά σου εντός κι εκτός γυμναστηρίου.

Δοσολογία του ZMA

  • Για το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να λαμβάνεται με σχετικά άδειο στομάχι λίγη ώρα πριν από τον ύπνο, 30 λεπτά περίπου. Είναι καλύτερο να μην καταναλώνεται είτε μαζί είτε πολύ κοντά χρονικά με γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές ή συμπληρώματα με ασβέστιο, καθώς το ασβέστιο ουσιαστικά ακυρώνει τη δράση του ψευδαργύρου αλλά και του μαγνησίου, αφού δεν επιτρέπει στον οργανισμό να τα απορροφήσει.
  • Πάντως ακόμα και κάποιες μέρες μόνο την εβδομάδα να το χρησιμοποιείς, κάνει αυτό για το οποίο προορίζεται. Μπορείς λοιπόν, αν δε θέλεις να το παίρνεις κάθε μέρα, να το παίρνεις τις μέρες που είχες μία πιο κουραστική προπόνηση (π.χ. πόδια).

Πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων παρασκευάζουν ΖΜΑ. Για να έχεις υπόψιν κατά την έρευνά σου, μία καλή αναλογία συστατικών ανά 3 κάψουλες είναι:
Μαγνήσιο 450mg, Ψευδάργυρος 30mg, Βιταμίνη Β6 10,5mg.

Συνήθως για τους άνδρες συνιστώνται 3 κάψουλες και για τις γυναίκες 2 κάψουλες. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στο συμπλήρωμα που αγόρασες.

 

Πρέπει να κάνεις διαλείμματα από τη χρήση του ZMA;

Καλό θα είναι να κάνεις παύση στη χρήση ΖΜΑ ανά διαστήματα. Για παράδειγμα όταν τελειώσει το κουτί, κάνε off 2-4 εβδομάδες μέχρι να πάρεις το επόμενο.

 

Παρενέργειες του ZMA

Έχει αναφερθεί από πολλούς ότι κατά τη διάρκεια λήψης του ZMA έχουν πολλά και ζωντανά όνειρα ενώ κοιμούνται, αν αυτό θεωρείται “παρενέργεια”.

Επί του παρόντος, δεν έχουν αναφερθεί ουσιαστικές παρενέργειες που σχετίζονται με το συμπλήρωμα ZMA.

Ωστόσο, το ZMA παρέχει μέτριες έως υψηλές δόσεις ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6. Όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως:

  • Ψευδάργυρος: ναυτία, εμετός, διάρροια, απώλεια όρεξης, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλοι, ζάλη και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μαγνήσιο: ναυτία, εμετός, διάρροια και κράμπες στο στομάχι
  • Βιταμίνη Β6: πόνος ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια

Σε γενικές γραμμές πάντως, αν δεν υπερβείς τη συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος που θα πάρεις, μπορούμε να πούμε ότι δε θα έχεις παρενέργειες.

 

Αν έχεις αμφιβολίες, το καλύτερο θα είναι να ρωτήσεις κάποιον εξειδικευμένο ιατρό, ειδικά αν έχεις υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις ή αν παίρνεις κάποια φάρμακα.

 

Το ZMA είναι ένα καλό και χρήσιμο συμπλήρωμα. Όπως όμως λέμε πάντα για τα συμπληρώματα, η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή και τακτική προπόνηση θα πρέπει να αποτελούν το θεμέλιο για τους bodybuilding στόχους σου και τα συμπληρώματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να συμπληρώνουν τις προσπάθειές σου, όπως εύστοχα λέει και το όνομά τους.

 

 

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

Join the discussion

1 comment
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .