Γιατί δεν έχω πάρει ποτέ αναβολικά στεροειδή (ακόμα τουλάχιστον)

Γιατί δεν έχω πάρει ποτέ αναβολικά στεροειδή (ακόμα τουλάχιστον)

2018. Φέτος κλείνω 18 χρόνια μέσα στα γυμναστήρια σε καθημερινή βάση. Όταν λέμε καθημερινή, εννοούμε καθημερινή, 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα και μπάσκετ την πρώτη χρονιά και όσο περνούσε ο καιρός οι 3 έγιναν 5 και 6 την εβδομάδα. 18 έτη συνεχούς προπόνησης με τα πάνω και τα κάτω, με στρατιωτική θητεία, 2 δουλειές ενίοτε στην πλάτη, μία περίοδο 3 δουλειές και 4 ταυτόχρονα. Το γυμναστήριο ήταν πάντα εκεί, χώρος για να βρίσκω τη γαλήνη μου, τους αγγέλους μου και τους δαίμονές μου και να παλεύω μαζί τους. Από 70 κιλά γραμμωμένος πιτσιρικάς, πέρασα με πολύ (άναρχο) φαγητό σε 6 χρόνια στα 85 κιλά, έφτασα με ευκολία τα επόμενα χρόνια τα 90-95 κιλά σωματικού βάρους και, μετά τη θητεία μου που αφιερώθηκα στα βάρη ακόμη περισσότερο με την εμμονή να μεγαλώσω όσο γινόταν, άγγιξα το μέγιστό μου, τα 102 κιλά. Γενικά είμαι ελαφρύς, δηλ. τώρα που είμαι 87,5 περίπου κιλά, κάποιος με κάνει άνετα για 90+. Άρα φαντάσου πώς μπορεί να ήμουν εμφανισιακά στα 102 κιλά.

Μετά τη σύντομη γυμναστηριακή αυτοβιογραφία, πάμε στα των συμπληρωμάτων. Συμπλήρωμα σκόνης πρωτεΐνης πήρα πρώτη φορά όταν άρχισα πια να εργάζομαι με κανονικό ωράριο υπαλλήλου γραφείου, όταν ο χρόνος πίεζε και τα γεύματα δεν ήταν εφικτό να είναι τόσο προγραμματισμένα όσο προηγουμένως και όταν οι εργοδότες μου είχαν απαιτήσεις, παράλληλα με τις απαιτήσεις των προσωπικών επαγγελματικών στόχων που πίεζαν ολοένα και πιο πολύ. Μάλιστα μέχρι τότε θεωρούσα “φαρμακωτούς” και “μη φυσικούς” όσους έπαιρναν πρωτεϊνη. 8 περίπου χρόνια λοιπόν προπόνησης πέρασαν για να χτυπήσω το πρώτο μου σέικερ πρωτεΐνης.

Πλέον, μετά από βαθιά έρευνα στα συμπληρώματα και την ικανότητα πια να παρασκευάζω σχεδόν δικά μου stacks, μπορώ να πω ότι έχω τερματίσει πολλές φορές τη λήψη συμπληρωμάτων, όπως και τις φυσικές μου αντοχές στο γυμναστήριο. Επίσης, μετά από τόσα χρόνια προπόνησης, εδώ και αρκετό καιρό μου έχει δοθεί η ευκαιρία να γυμνάζομαι σε ένα γυμναστήριο πιο “στοχευμένο” προς το bodybuilding, πιο σκληροπυρηνικό ίσως θα έλεγε κάποιος. Εκεί γυμνάζονται bodybuilders που συμμετέχουν σε αγώνες, αθλητές άρσης βαρών και άλλοι που παίρνουν σοβαρά την εκγύμνασή τους. Εκεί λοιπόν είναι πασιφανής και έκδηλη η χρήση στεροειδών αναβολικών από τη μεγάλη πλειοψηφία των γυμναζομένων. Μετά από 18 χρόνια γυμναστηριακών ενσήμων λοιπόν, που πιθανότατα κι εγώ προσωπικά έχω φτάσει στο ταβάνι των φυσικών μου δυνατοτήτων, για πρώτη φορά μου μπήκε η ιδέα:

“‘Όλοι παίρνουν στεροειδή, χωρίς να ξέρουν καν να γυμνάζονται. Όλοι μαζί αυτοί που τα παίρνουν και ποζάρουν ηδυπαθώς, δεν έχουν όλα μου τα χρόνια εμπειρίας, λαθών και σωστών μέσα στα γυμναστήρια. Όλοι αυτοί είναι σχεδόν άσχετοι και δείχνουν λιγότερο άσχετοι με το φάρμακο… Μήπως πρέπει να πάρω κι εγώ, που, στην τελική, γνωρίζω και πέντε πράγματα παραπάνω;”

 

Με ψυχραιμία λοιπόν κάθησα και αναλογίστηκα τι έχω κάνει με το σώμα μου, τι θα μπορούσα να κάνω και γιατί θα μπορούσα να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία της “τελειοποίησης”, μέσω στεροειδών φαρμάκων. Σκέφτηκα όμως και τους λόγους να μη με υποβάλω σε αυτή τη διαδικασία. Παρακάτω θα τα εκθέσω όλα αναλυτικά, θεωρώντας πως έχω αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα να μοιραστώ τις σκέψεις μου δηλ., δεδομένου ότι δε σηκώνω βάρη 2-3 χρόνια και ξαφνικά ΝΟΜΙΖΩ οτι έχω χτυπήσει πλατό ή βιάζομαι να δω αποτελέσματα. Μετά από 18 χρόνια στρατιώτης του fitness εντός κι εκτός γυμναστηρίων, χρώμαι το δικαίωμα να έχω άποψη, χωρίς να υποδυθώ το στρατηγό. Παραμένω στρατιώτης και ειλικρινής.

 

  • Τα στεροειδή είναι παράνομα. Ναι, είναι εκτός νόμου, όπως τα ναρκωτικά. Δεν έχω ακούσει βέβαια ποτέ να έχει κάποιος χρήστης προβλήματα με το νόμο, εκτός κι αν τα εμπορεύεται μαζικά και τα εισάγει παράνομα μαζικά. Μικρό το κακό θα μου πεις, αλλά είναι παράνομα.
  • Είναι μεγάλο ζήτημα το από πού θα τα προμηθευτείς. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ουσίες που θα εισχωρήσουν στον οργανισμό σου από ένεση ή χάπι ή και τα δύο. Εμπιστεύεσαι τον έμπορο ή το site που θα στα παρέχει;
  • Μία παράξενη αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιθανό να εθιστείς. Προσωπικά, γενικά δεν είμαι τύπος που εθίζεται εύκολα σε κάτι, αλλά πλέον όταν έχεις περάσει από διάφορα στάδια στο fitness, θεωρώ ότι αν βρεις μια “φόρμουλα” που θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα στην προπόνηση, να ευχαριστιέσαι περισσότερο τη γυμναστική και να βλέπεις τη σκληρή δουλειά σου να αποδίδει, θα εθιστείς. Όχι στο σκεύασμα ή στα σκευάσματα, αλλά στην απόδοση και ίσως και στην εικόνα. Αν απλά μιλάμε για ναρκισσισμό, τότε δε με φοβάμαι, δε θα εθιζόμουν εύκολα σε κάτι που απλά με κάνει να φαίνομαι καλύτερος. Η τόσο βελτιωμένη αθλητική απόδοση όμως είναι ικανή να με εθίσει και να μην έχω έπειτα τη διάθεση να προπονηθώ χωρίς την εξωγενή βοήθεια από τα στεροειδή.
  • Οι τραυματισμοί είναι πολύ πιθανό να είναι συνέπειες της υπερπροσπάθειας στην προπόνηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι όταν είσαι σε “θεραπεία” στεροειδών το σώμα σου υπερβαίνει τις δυνατότητές του, θα καταλάβει πόσο εύκολο και λογικό είναι να το πιέσεις παραπάνω αφού μπορείς. Αν λοιπόν δεν αντιληφθείς το όριό σου, ο τραυματισμός θα σε περιμένει στη γωνία και μετά τη λήξη του κύκλου στεροειδών θα σε ταλαιπωρήσει εντονότερα από ό,τι αρχικά νόμιζες.
  • Στο μυαλό μου η χρήση στεροειδών είναι cheat, κλεψιά όπως το λέμε στα ελληνικά. Μπορεί να είναι εντελώς χαζή αυτή η θεωρία μου, αλλά έτσι νιώθω. Για κάποιο λόγο ο εγκέφαλός μου, λανθασμένα πιθανώς, το έχει καταχωρήσει έτσι. Δηλαδή σα να παίζω ένα παιχνίδι που απαιτεί πόνο, ιδρώτα και αφοσίωση για να έχω το ζητούμενο αποτέλεσμα, αλλά εγώ επιλέγω να δώσω μόνο ένα μέρος αυτών των κομματιών, αποσπώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προσπερνώντας σαν σταματημένους τους αντιπάλους μου, παρά το γεγονός ότι εκείνοι μπορεί να είναι πιο ταλαντούχοι ή καλύτεροι στο σύνολο.
  • Επεκτείνοντας το παραπάνω σημείο, δε θα νιώθω περήφανος να αναπτυχθώ κι άλλο μυϊκά μέσα από τα αναβολικά, ακόμη κι αν έχω πιάσει πλατό. Καθαρά κόλλημα του μυαλού, δεν επηρεάζει ούτε την εξέλιξή μου αυτός ο παράγων ούτε τη σωματική μου υγεία. Την ψυχική μου ισορροπία όμως;
  • Τέλος, νομίζω πως η χρήση στεροειδών αναβολικών φαρμάκων που επηρεάζουν ξεκάθαρα την τεστοστερόνη και εκεί στοχεύουν κυρίως, είναι απόφαση ζωής. Δε νιώθω, ακόμα τουλάχιστον, τόσο ώριμος ώστε να πάρω αυτή την απόφαση και να παίξω με τις ορμόνες μου και την τεστοστερόνη μου, απλά για μία καλύτερη απόδοση στο γυμναστήριο και μία εμφάνιση ένα επίπεδο καλύτερη. Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σου όταν του χορηγήσεις εξωγενώς τεστοστερόνη ή άλλες ορμόνες. Σίγουρα εσύ θα το κάνεις για καλό και σίγουρα, αν δεν είσαι ανόητος, θα τηρήσεις και την απαραίτητη αποθεραπεία. Αυτό όμως δε σε εξασφαλίζει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητών που υποχρεούνται μετά από μακροχρόνια χρήση να λαμβάνουν ισοβίως εξωγενώς τεστοστερόνη. Φυσικά και πρόκειται για ανθρώπους που έκαναν υπερβολές στη χρήση και προφανώς δεν είναι ο κανόνας. Όταν βλέπεις όμως τεράστιους τύπους, εντελώς γραμμωμένους και έτοιμους για bodybuilding show ανά πάσα στιγμή, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι ναι, μάλλον αυτοί οι τύποι είναι μονίμως και θα είναι ισόβια με μία σύριγγα στο χέρι. Ο οργανισμός τους δεν παράγει πια τα απαραίτητα, αφού του τα έδωσαν όλα σε αφθονία, για πολύ καιρό.

 

Προσωπικά, δε θα σου πω αν πρέπει να πάρεις ή όχι. Εσύ και μόνο εσύ ξέρεις τι κάνεις εντός κι εκτός γυμναστηρίου και μόνο εσύ μπορείς να κρίνεις αν χρειάζεται να “μπαινοβγαίνεις” σε κύκλους στεροειδών. Το μόνο που θα σου πω είναι πως πριν να πάρεις οτιδήποτε, ΔΙΑΒΑΣΕ, ενημερώσου, μορφώσου, γίνε για λίγο, όσο μπορείς, γιατρός του εαυτού σου, ρώτα ανθρώπους που γνωρίζουν, όχι που εμπορεύονται, μίλα με bodybuilders που χρησιμοποιούν χρόνια στεροειδή, μίλα με μεγαλύτερους αν είσαι μικρός σε ηλικία, πάρε απόψεις, ψάξε επιστημονικά άρθρα. Γενικά κάνε έρευνα.

Επίσης, όπως και νά ‘χει, αν αποφασίσεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να κάνεις πριν και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, να μιλήσεις ίσως σε ενδοκρινολόγο και, γενικά, να παρακολουθείσαι από ειδικούς. Αν ήδη έχεις θέματα υγείας, ακόμη και αν δεν έχουν άμεση σχέση με τη χρήση στεροειδών, αναλογίσου αν στην τελική αξίζει να πάρεις το ρίσκο.

Η απόφαση είναι δική μας, τα οφέλη θα είναι επίσης όλα δικά μας μετά από μια τέτοια απόφαση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τις ζημιές όμως. Όλα δικά μας θα είναι. Κανενός άλλου.

 

 

 

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .