Instagram VS Real Life

Instagram VS Real Life

Το άρθρο μπορείς να το βρεις σε ηχητική μορφή (podcast) και να το ακούσεις ΕΔΩ.

Πολλές φορές επηρεαζόμαστε από τα social media και τις εικόνες που κατά ριπάς κατακλύζουν το μάτι μας κάθε στιγμή και όλη την ημέρα. Κοιτάμε αποσβωλωμένοι τους τέλειους και τις τέλειες στο instagram και νομίζουμε ότι υστερούμε σε σχέση με αυτούς, ότι το σώμα και η εμφάνισή μας απέχει πολύ από αυτό το τέλειο και ότι δε θα καταφέρουμε ποτέ να το φτάσουμε. Αυτή η σκέψη μας καταβάλλει και εν τέλει λειτουργεί αποτρεπτικά στο να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ακόμα και τις επιδόσεις μας στο γυμναστήριο ή στη ζωή εν γένει.

Στην πραγματικότητα όμως, οι εικόνες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν ως κίνητρο για εμάς και όχι ως ανασταλτικός παράγων. Εξηγώ:

Η εικόνα που βλέπεις στο instagram είναι η στιγμή. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή ο φωτογραφιζόμενος, το είδωλό σου, είναι τόσο ωραίος και οι μύες του δείχνουν τόσο γεμάτοι και φουσκωμένοι. Προφανώς νιώθει ότι είναι ο τελειότερος εαυτός του και γι’ αυτό ποστάρει αυτή τη φωτογραφία. Δε θα τον δεις ποτέ σε καμία φωτογραφία ημίγυμνο με γρίπη, που το σώμα μοιάζει σα να έχει να γυμναστεί χρόνια, ή κουρασμένο και αφυδατωμένο, μετά από μία μεγάλη και δύσκολη μέρα. Θα τον δεις στα καλύτερά του, στο peak της μυϊκότητας και της τελειότητάς του, με στεγνούς κοιλιακούς και στρογγυλεμένα μπράτσα.  Δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα, ούτε διατηρεί αυτή τη μορφή 24 ώρες το 24ωρο.

-Πιθανότατα πριν να φωτογραφηθεί το είδωλό σου έχει κάνει γυμναστική για να φαίνεται ακόμα πιο καλό το σώμα του. Με 2 σετ κάμψεων και μονόζυγου, ένα ήδη γυμνασμένο σώμα, φαίνεται εξωπραγματικά όμορφο και ρωμαλέο, πρησμένο και αιματωμένο. Οι φλέβες πετάγονται και οι μύες δείχνουν άριστοι και λαχταριστοί. Μία ώρα μετά το κλικ, το είδωλό σου δεν απέχει και πολύ από τον κάθε γήινο που συναντάς στο δρόμο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην απέχει και πολύ από το δικό σου σώμα.

Στεροειδή. Να έχεις πάντα στο πίσω αλλά και στο μπροστά και στο κεντρικό μέρος του μυαλού σου ότι οι περισσότεροι αθλητές και fitness tutors στο instagram, κάνουν χρήση στεροειδών φαρμάκων για να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και την εμφάνισή τους, ώστε εσύ να τους θαυμάζεις. Πολλοί μπαινοβγαίνουν στους κύκλους των στεροειδών, ενώ άλλοι είναι μονίμως εθισμένοι στη χρήση αυτών. Εθισμένοι στα φάρμακα δηλαδή, στις ενέσεις και στην ντόπα. Junkies με μία λέξη. Αυτούς θαυμάζεις. Οριοθέτησε λοιπόν το θαυμασμό σου στο εξωτερικό κομμάτι τους και μην αποθαρρύνεσαι από την υπερβολική τους εμφάνιση. Αν αφιερωθείς σε αυτό, ακολουθήσεις αλόγιστες φαρμακευτικές αγωγές και πιέσεις τον οργανισμό σου, πιάνεις σχετικά άνετα αυτό το πρότυπο. Αυτό θα ήθελες πραγματικά όμως;

Είναι η ζωή τους. Το fitness, οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι είναι τα μόνα τους προβλήματα και οι μόνες τους καθημερινές προκλήσεις. Η δική σου ζωή δεν είναι το instagram. Έχεις δουλειά, εργάζεσαι σε κάποιο γραφείο, σε κάποια αποθήκη, σε γιαπί, στο δρόμο. Μπορεί να οδηγείς όλη τη μέρα επειδή είσαι ταξιτζής, μπορεί να σου φωνάζει το αφεντικό σου σα να μην υπάρχει αύριο, μπορεί να σε πιέζουν τα χρέη, η σπιτονοικοκυρά, να έχεις οικογένεια να φροντίσεις και πολλά άλλα. Δεν έχεις τη δυνατότητα να ασχολείσαι όλη τη μέρα με το σώμα σου, τη γυμναστική και τη διατροφή σου. Αν ξέρεις ότι κάνεις για σένα ό,τι καλύτερο μπορείς, τότε είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά από τα είδωλά σου, διότι είσαι πολυεπίπεδος και αποτελεσματικός. Αναρωτήσου λοιπόν: Εκείνοι θα μπορούσαν να κάνουν όλα αυτά που κάνεις στην καθημερινότητα;

Επεξεργασία εικόνας. Το Photoshop, το Snapseed ή όποιο άλλο πρόγραμμα επιστρατεύεται από τους fitness vloggers, bloggers κλπ, δίνει μία διαστρεβλωμένη εικόνα για το κορμί τους και αφαιρεί την πραγματική διάσταση. Λίγες σκιές, παιχνίδι με το φωτισμό, λίγη πρόσθετη ένταση στη φλέβα του χεριού παραπάνω κι έτοιμο το ίνδαλμα. Αισθητικά τέλειο το αποτέλεσμα της φωτογράφισης. Μείνε σε αυτό λοιπόν κι εσύ, θαύμασέ το και μην απογοητεύεσαι που η φλεβικότητα του ειδώλου σου καθώς και η μυϊκότητά του είναι σε δυσθεώρητα για σένα ύψη.

Εν κατακλείδει, βλέπε, επηρεάσου και πάρε ιδέες από τα παραδείγματα που ακολουθείς. Βάλε στόχους και παίξε το δικό σου παιχνίδι. Παραδέξου τα λάθη σου, άλλαξέ τα, φτιάξε τη ζωή σου, θωράκισέ τη, κάνε τις επιθυμίες σου πραγματικότητα και μην επιτρέπεις σε κανένα insta-είδωλο να σε αποθαρρύνει με την τελειότητά του. Είσαι ο εαυτός σου και είσαι καλύτερος. Μάλιστα, ω τι θαύμα, μπορείς κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος, ανεξαρτήτως σωματικών αναλογιών, ηλικίας και οικονομικής κατάστασης.

Η θέλησή σου ορίζει το πόσο καλύτερος θα γίνεσαι μέρα με τη μέρα…

 

 

 

Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .