Πώς να φτιάξεις homemade cold brew coffee

Πώς να φτιάξεις homemade cold brew coffee

Home » Blog » News » Πώς να φτιάξεις homemade cold brew coffee

 

Το άρθρο μπορείς να το βρεις σε ηχητική μορφή (podcast) και να το ακούσεις ΕΔΩ.

Τι είναι ο cold brew coffee;

Ο cold brew coffee είναι, με απλά λόγια, κρύος γαλλικός καφές, αποθηκευμένος στο ψυγείο.

Κρύος γαλλικός καφές;

Μη βιαστείς να κρίνεις αν δε δοκιμάσεις. Αν είσαι λάτρης του καφέ και δη του ωραίου καφέ, νομίζω πως ήρθε η ώρα να τον δοκιμάσεις πριν ακόμα να γίνει μόδα.

Ο cold brew είναι ένας καφές που φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι, αποθηκεύεται για μέρες αν φτιάξεις ποσότητα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον κρύο espresso ούτε σε γεύση ούτε σε καθαρότητα. Η μέθοδος που θα σου περιγράψω παρακάτω λέγεται infused. Υπάρχει και άλλη μέθοδος αλλά απαιτεί ένα μικρό μέρος εξοπλισμού και περισσότερο χρόνο, αφού η εκχύλιση γίνεται σταγόνα σταγόνα. Στην περίπτωση του infused, ο χρόνος είναι λιγότερος, η διαδικασία ενδιαφέρουσα και απλή, η γεύση και το σώμα του καφέ υπέροχα, ενώ το κρύο νερό βοηθά στο να μην εκχυλιστεί πολλή καφεΐνη από τον καφέ, άρα να μην είναι πικρός ο καφές. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις έναν φυσικά γλυκό καφέ, στον οποίο πιθανότατα δε θα χρειάζεται να προσθέσεις ζάχαρη. Εξάλλου αν τον απολαύσεις σκέτο, θα έχεις ολόκληρη και ανόθευτη τη γεύση του στο στόμα σου.

 

Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις cold brew coffee:

  1. Καφέ σε χοντρή άλεση από καφεκοπτείο για γαλλική πρεσα ή απλά έναν καφέ φίλτρου της αρεσκείας σου από το σούπερ μάρκετ. 
  2. Φίλτρα ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στις καφετιέρες φίλτρου.
  3. Νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Η διαδικασία για να φτιάξεις cold brew coffee:

Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι θέλεις να φτιάξεις 250 ml, δηλ. περίπου 2 γεμάτα ποτήρια του ουίσκι καφέ, χρειάζεσαι:

80 γραμμάρια καφέ και 500 ml νερό.

  1. Ρίχνεις τον καφέ σε ένα βάζο και μετά το νερό.
  2. Ανακατεύεις για 10 λεπτά με ένα κουτάλι.
  3. Κλείνεις το βάζο και βάζεις το μίγμα στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  4. Μετά βάζεις το βάζο, κλειστό, όπως είναι, στο ψυγείο για 10-12 ώρες.
  5. Φιλτράρεις τον καφέ σε ένα άλλο βάζο ή σε ποτήρια, χρησιμοποιώντας το χάρτινο φίλτρο που προμηθεύτηκες. Αυτό ίσως σου πάρει λίγη ώρα (περίπου 20 λεπτά), αφού ο καφές περνά αργά από το φίλτρο για να γίνει η σωστή διήθηση. Εδώ πρέπει να προσέξεις να μη βαρύνει το φίλτρο και σκιστεί και πέσει το μίγμα στο ποτήρι ή στο βάζο που χρησιμοποιείς. Ακόμα όμως και να γίνει αυτό, κανένα πρόβλημα, απλά ξαναφιλτράρεις ό,τι σου έπεσε μέσα, σε ένα άλλο βάζο ή ποτήρι.
  6. Σερβίρεις σε ποτήρι του ουίσκι με πάγο. Η ζάχαρη δεν πάει πολύ σε αυτόν το καφέ όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά αν βάλεις, επίλεξε σιρόπι ζάχαρης. Αν σου αρέσει το γάλα στον καφέ, feel free να προσθέσεις λίγο, ενώ μπορείς να βάλεις ακόμα και tonic με lime. Προσωπικά τον προτιμώ σκέτο.

 

Προσωπικά δοκίμασα πρώτη φορά από περιέργεια cold brew coffee στο Blossom Owl, στην Καλαμάτα. Ενθουσιάστηκα και με τη γεύση του καφέ και με την αίσθηση που μου άφησε στο στομάχι και την επίγευση στο στόμα. Έπειτα από λίγο καιρό, στην Αθήνα πια, παρήγγειλα έναν cold brew από το Coffee Lab, ο οποίος επίσης με εντυπωσίασε. Τότε λοιπόν ήταν που βρήκα τον τρόπο να τον φτιάχνω στο σπίτι και πλέον, όταν έχω χρόνο και διάθεση αυτό κάνω.

 

Καλή απόλαυση!

 

 

Join the discussion

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .