Άκου το άρθρο σε PODCAST! Πάτα ΕΔΩ
Μετακίνηση 6. Αυτή η μοναδική μας διέξοδος να κινηθούμε, να βγούμε έξω και να περπατήσουμε, να κάνουμε την αερόβια άσκησή μας, να ξεμουδιάσουμε, να τρέξουμε, να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα ή λιγότερο καθαρό αέρα πόλης, να μυρίσουμε το χώμα στα πάρκα και να δούμε τον ήλιο το πρωί ή τα αστέρια το βράδυ.
Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στο τρέξιμο για να ασκηθούν από την προηγούμενη καραντίνα ακόμα, αφού γυμναστήρια και χώροι άθλησης είναι κλειστοί και πάλι και δε φαίνεται να ανοίγουν σύντομα. Άλλοι ασκούνται μέσα στο σπίτι και συμπληρωματικά είτε περπατούν είτε τρέχουν έξω, όσο η όρεξη και οι υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν.
Φυσικά και αυτός ο τρόπος άσκησης μπορεί να γίνει από πολύ απλός ως και αρκετά σύνθετος.
Σκέφτηκα λοιπόν να σου δώσω μερικά tips για να χρησιμοποιείς τον κωδικό με τον αριθμό 6 πιο αποδοτικά και για να μην τον βαρεθείς και καταλήξεις να κείτεσαι από καναπέ σε κρεβάτι και το αντίστροφο.
- Όρισε ένα πρόγραμμα σχετικά με το πότε θα βγαίνεις έξω για άσκηση και τήρησέ το απαρέγκλιτα. Για παράδειγμα, πες οτι θα βγαίνεις για το 6 σου 3 φορές την εβδομάδα στις 19.00 τις εργάσιμες μέρες και στις 12.00 μ.μ. το Σαββατοκύριακο (να σε βλέπει και λίγο το φως της μέρας). Οι ώρες και οι μέρες είναι απλά παραδείγματα, εσύ μπορεί να έχεις την ανάγκη να βγαίνεις 2 φορές την ημέρα για 4 μέρες στη σειρά ή και παραπάνω. Όπως και νά’χει τήρησε το πρόγραμμα που μόνος σου θα ορίσεις και μην ψάχνεις δικαιολογίες.
- Χώρισε τις μέρες σε “εύκολες” και “δύσκολες”. Για παράδειγμα οι εύκολες μέρες, που θα μπορούσαν να είναι 3 ημέρες της εβδομάδας, θα είναι απλό περπάτημα σε σταθερά χαμηλό σχετικά ρυθμό, ενώ οι δύσκολες μέρες, που θα μπορούσαν να είναι 2 ή 3, θα είναι πιο γρήγορο περπάτημα με σταθερά υψηλό ρυθμό ή ακόμα και jogging ή σπριντάκια σε έναν επίπεδο χώρο.
- Πάρε ένα (οικονομικό) ρολόι που μετρά τα βήματα που κάνεις. Σίγουρα θα σε βοηθήσει να βρεις κίνητρο και να θέτεις στόχους. ‘Ενας ωραίος και σχετικά απλός στόχος είναι να γράψει το ρολόι σου ότι κάνεις 8.000-10.000 βήματα κάθε μέρα. Φυσικά αυτό θα το ρυθμίσεις εσύ, αν δηλαδή έχεις τη δυνατότητα για 15.000-18.000 βήματα minimum, τότε ρύθμισε και ανάλογα το στόχο σου.
- Θέσε για κάθε μέρα, είτε εύκολη είτε δύσκολη, στόχους ανά εβδομάδα. Έτσι λοιπόν αν έχεις θέσει στόχο για τις εύκολες μέρες να κάνεις 2 χλμ περπατώντας, μπορείς την επόμενη εβδομάδα να θέσεις στόχο τα 2,5 χλμ, τη μεθεπόμενη τα 3 χλμ και πάει λέγοντας. Δε χρειάζεται κάθε εβδομάδα να ανεβάζεις χιλιόμετρα, μπορεί ο στόχος σου να είναι ότι σταδιακά θα καταργήσεις τις εύκολες μέρες και θα έχεις στο πρόγραμμά σου μόνο τις δύσκολες και πιο έντονες μέρες, πάντα σιγά σιγά και χωρίς απότομες αλλαγές που δε θα μπορέσεις να διατηρήσεις και θα απογοητευτείς. Αν μένεις σε πολυκατοικία, μπορείς να συμπεριλάβεις στους στόχους σου τα σκαλιά της για να φύγεις ή να επιστρέψεις στο διαμέρισμά σου. Έτσι, για παράδειγμα μπορείς να ορίσεις μέρες και γιατί όχι όλες, που θα καταργήσεις το ασανσέρ, για να δώσεις ένα boost στην κίνησή σου και στο στόχο σου.
- Στις δύσκολες μέρες σου φρόντισε οι στόχοι που θέτεις να είναι κι εκεί ρεαλιστικοί αλλά και με βαθμό δυσκολίας που θα αυξάνεται. Για παράδειγμα αν έχεις θέσει ως στόχο ότι την Κυριακή το πρωί θα πας για μισή ώρα να κάνεις σπριντάκια, μπορείς την επόμενη Κυριακή να αυξήσεις το χρονικό όριο σε 45′ ή να κρατήσεις τον ίδιο χρόνο και να βάλεις τα σπριντάκια σου σε ανηφόρα με μικρή κλίση με σκοπό την επόμενη φορά να διατηρήσεις τον ίδιο χρόνο προπόνησης και αριθμό σπριντ που κάνεις σε ακόμη μεγαλύτερη ανηφόρα όμως και πάει λέγοντας. Αν ζεις στην Αθήνα ειδικά, υπάρχουν άπειρες περιοχές με ανηφόρες και πάρκα σε κεκλιμένα επίπεδα, όπως υπάρχουν και μεγάλοι δρόμοι με μηδενική κλίση και πολλές πλατείες για να απολαύσεις την κίνησή σου σε ίσιο επίπεδο είτε για αποθεραπεία ή για βασικό σου τερέν θέτοντας εκεί στόχους τροποποιώντας την απόσταση ή την ένταση όπως είπαμε παραπάνω.
- Φρόντισε τουλάχιστον 5 στις 7 ημέρες της εβδομάδας να κάνεις το 6 σου ευλαβικά. Αν για κάποιο σοβαρό λόγο δεν μπορέσεις να βγεις μία μέρα, φρόντισε να αντικαταστήσεις αυτή τη μέρα με μία άλλη που την προόριζες για πλήρη ξεκούραση. Αν ακόμη και αυτό δεν μπορέσεις να το κάνεις λόγω χρόνου και υποχρεώσεων, απλά αύξησε την ώρα ή την ένταση άσκησης την επόμενη μέρα από αυτή που έχασες.
- Κράτα ψηλά την ψυχολογία σου. Περπάτα γρήγορα ή αργά, τρέξε και αθλήσου ανάλογα με τη μέρα σου και το στόχο σου, ξένοιαστος. Μην ξεχνάς ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρείαζεται να είναι δυνατό τον καιρό που διανύουμε και μαζί με τη διατροφή μας, παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό και η φυσική μας κατάσταση. Θα δεις πόσο ενθουσιασμένος θα είσαι αν εκμεταλλευτείς το 6 σου με τον καλύτερο τρόπο και βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση σε μία περίοδο που όλα είναι δύσκολα. Εξάλλου είναι κλειστά τα καφέ, οι κινηματογράφοι και τα μπαρ. Είναι ευκαιρία να χτίσεις μέρα με τη μέρα μία φυσική κατάσταση που θα σε κάνει περήφανο για τον εαυτό σου!
Και μην ξεχνάς ότι με ή χωρίς lockdown, είσαι ικανός να είσαι δυνατός και υγιής.
Fitness always wins!Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer