No pain, no gain, σωστά; Αν δεν πονέσεις δεν κερδίζεις. Μυϊκότητα εν προκειμένω. Σωστά ίσως μέχρι ενός σημείου, αφού όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα βάρη, είμαστε εθισμένοι στο μυϊκο πιάσιμο που οδηγεί σε υπερτροφία ή άλλες φορές σε δύναμη και αντοχή. Αλλά αυτό το πιασάρικο αμερικανικό ρητό, δε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν τοις μετρητοίς. Τα αγαθά κόποις κτώνται, ναι, με πόνο όχι πάντα.
Καλό θα είναι λοιπόν όταν επιλέγουμε εμείς ή ο γυμναστής μας μία άσκηση για το πρόγραμμά μας στο γυμναστήριο, να δοκιμάζουμε πρώτα το σώμα μας σε αυτήν και να μην την κάνουμε τυφλά απλά και μόνο επειδή είναι μία καλή άσκηση που είναι απαραίτητη για την τάδε μοίρα του τάδε μυ ή για τη συνολική εκγύμναση του σώματός μας. Το ότι την κάνουν όλοι δεν την καθιστά την καλύτερη άσκηση για μας.
–Αν το σώμα σου νιώθει άβολα λοιπόν με αυτή την κίνηση που απαιτείται από την εκάστοτε νέα άσκηση ή αν δε νιώθεις ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείς ακολουθεί τη φυσική κίνηση του σώματός σου, τότε μην κάνεις αυτή την άσκηση. Δώσε φυσικά την ευκαιρία στο σώμα σου να γνωρίσει τη νέα κίνηση, να την αξιολογήσει και μετά αποφάσισε. Μπες στο γυμναστήριο και δοκίμασε ό,τι θέλεις, μη βάζεις περιορισμούς. Αν δεν κάνεις πειράματα και αν δε δοκιμάσεις νέα πράγματα και τεχνικές, δε θα μάθεις και δε θα εξελιχθείς, αλλά μην πιέζεις το σώμα σου να κάνει κάτι που δεν του ταιριάζει.
–Όταν νιώσεις ότι κάτι σε πονάει έστω κ λίγο όταν κάνεις μία άσκηση, μη συνεχίζεις, κάνε μία επανάληψη μέσα στο σετ σου μετά από εκείνη την επανάληψη που σε πόνεσε και αν σε πονά το ίδιο ή περισσότερο, σταμάτα. Reset. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα και ξεκίνα ξανά να κάνεις την άσκηση. Αν συμβαίνει το ίδιο, μη συνεχίσεις την άσκηση εκείνη την ημέρα. Ίσως το να κάνεις πίσω σε προστατεύσει από τραυματισμό. Ο εγωισμός δεν έχει θέση όταν κάτι σε ενοχλεί στην εκγύμνασή σου, απόβαλέ τον, σταμάτα και προχώρα σε άλλη άσκηση. Δε χάθηκε και ο κόσμος, εκεί θα είναι το γυμναστήριο όλη την εβδομάδα να την κάνεις την άσκηση που τόσο σου αρέσει χωρίς να πονάς όμως. Μην περιμένεις να τραυματιστείς για να μάθεις. Έχουν πάθει άλλοι για σένα πριν από σένα, χρησιμοποίησε τη γνώση τους.
-Εκτελώντας μία άσκηση, υπάρχει περίπτωση να νιώθεις ενοχλήσεις σε αντίθετη μυϊκή ομάδα από αυτή που γυμνάζεις. Αρχικά φρόντισε να ελέγξεις τον τρόπο που εκτελείς την άσκηση. Αν νιώθεις ότι κάτι δεν κάνεις σωστά, βάλε λιγότερα κιλά και εκτέλεσε σεμιναριακά. Αν και πάλι ενοχλείσαι, σταμάτα την άσκησή σου και κάνε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, από εμπειρία γνωρίζω ότι όταν κάποιος κόψει το δικέφαλο του χεριού του, τραυματισμός πολύ επίπονος και με μεγάλο χρόνο αποκατάστασης, σπάνια τραυματίζεται την ώρα που γυμνάζει τους δικεφάλους του. Ο δικέφαλος είναι καταπονημένος μεν από την εκγύμνασή του, αλλά σε μία απότομη κίνηση που τον αναγκάζει να τεντωθεί, είναι πολύ πιθανό να κοπεί, να σχιστεί. Πολλοί αθλητές κόβουν το δικέφαλό τους εκτελώντας άρσεις θανάτου. Σκέψου τη θέση των χεριών σου εκτελώντας τες. Τεντωμένα σχεδόν. Αθλητές πολεμικών τεχνών κόβουν το δικέφαλό τους σε προπόνηση ή αγώνα από το απότομο τέντωμα του χεριού για να χτυπήσουν τον αντίπαλο. Πάνω σε αυτή τη γνώση βασίστηκα πριν από λίγες ημέρες όταν στο γυμναστήριο ενοχλήθηκα στον δικέφαλο κάνοντας pull over, μία άσκηση που δεν επιστρατεύει ιδιαίτερα τον μυ αυτόν, αλλά τον τεντώνει κάπως. Μετά τη δεύτερη επανάληψη που ένιωθα κάτι περίεργο στο δικέφαλό μου, σταμάτησα και άλλαξα άσκηση. Ποιος ξέρει τι θα γινόταν αν δεν άκουγα το σώμα μου. Μπορεί και τίποτα κακό, αλλά το ρισκάρεις;
-Αν νιώθεις άβολα στο σκουοτ, στις άρσεις θανάτου, στον οριζόντιο πάγκο με μπάρα ή σε κάποια άλλη άσκηση του αγίου ευαγγελίου των ασκήσεων, μη διστάσεις να ΜΗΝ κάνεις αυτή την άσκηση. Όταν λέω σε αρχάριους ότι έχω κόψει εδώ και καιρό τις πιέσεις σε οριζόντιο πάγκο με μπάρα, έχει τύχει να με κοιτούν λες και είμαι εξωγήινος. Ειδικά δε όταν λέω ότι στο σκουοτ δεν είμαι καλός επειδή το σώμα μου είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι καλό αλλού, εκεί είναι που απομυθοποιούμαι ως αθλητής στα μάτια τους. Έχω κάνει πολλά χρόνια σκουοτ και πάγκο, αλλά ένιωθα πολλές φορές ότι εκτός του ότι ήμουν κοντά στον τραυματισμό, δε γύμναζα επακριβώς τα σημεία που ήθελα. Έτσι λοιπόν στο δικό μου ευαγγέλιο αντικατέστησα τη μπάρα με αλτήρες και το σκουοτ με πρέσα και χακ σκουοτ. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Φυσικά δεν αποκλείω τίποτα από το ασκησιολόγιό μου, απλά κάποιες ασκήσεις δεν εκτελούνται πολύ συχνά. Δοκίμασε την αντοχή του σώματός σου και τη θέση του κάτω από μπάρες ή μέσα σε μηχανήματα. Αν κάτι που τους πιάνει “όλους”, νιώθεις πως είναι χάσιμο χρόνου κι ενέργειας για σένα, μην αισθάνεσαι ενοχές που δε θα το κάνεις εσύ. Μακάρι να είχα αυτή την ωριμότητα κι εγώ προσωπικά νωρίτερα στη γυμναστηριακή μου ζωή, θα είχα αξιοποιήσει πολύ καλύτερα άφθονο, σχεδόν χαμένο χρόνο στο γυμναστήριο.
-Πρόσεχε πολύ στα προγράμματα δύναμης. Ειδικά αυτή η μάστιγα με τη μία επανάληψη στα μέγιστα κιλά που μπορείς για κάποια άσκηση, είναι πολύ επικίνδυνη. Αρχικά οι πιθανότητες να εκτελέσεις με ΛΑΘΟΣ τρόπο την άσκηση στην οποία προσπαθείς να βελτιωθείς φορτώνοντας κιλά είναι άπειρες σε αντίθεση με την πιθανότητα να εκτελέσεις σωστά. Άρα λοιπόν εκτελώντας λανθασμένα την άσκηση, ΔΕΝ κάνεις την άσκηση που τόσο σε ενδιαφέρει, αλλά κάνεις κάτι άλλο που μοιάζει στην αγαπημένη σου άσκηση. Ακόμη, η υπερβολική πίεση για την επίτευξη μίας επανάληψης με πολλά κιλά, είναι πολύ πιθανό να σου προκαλέσει τραυματισμό μικρό ή και ανεπανόρθωτο. Άσε κι εδώ τον εγωισμό σου εκτός γυμναστηρίου, πάρκαρέ τον απ’ έξω και φρόντισε να μην μπει απρόσκλητος εν ώρα προπόνησης. Μέσα στο γυμναστήριο άσε να μπει μαζί σου η σύνεση και η συγκέντρωση. Ο αριθμός των κιλών που σηκώνεις για μία επανάληψη δεν έχει καμία σημασία ή τουλάχιστον δεν έχει τόση σημασία ώστε να ρισκάρεις την υγεία σου δηλαδή, γυμναστηριακά μεταφρασμένο, να ρισκάρεις τις επόμενες προπονήσεις εβδομάδων ή και μηνών.
–Πάρε συμπληρώματα με έξυπνο τρόπο. Η σκόνη πρωτεΐνης, τα βασικά αμινοξέα, η γλουταμίνη, τα Ωμέγα 3 λιπαρά κ.α., έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Δεν είναι “φουσκωτικές ουσίες” που θα σε βοηθήσουν απλά να βάλεις μύες. Η γλουταμίνη βοηθά ουσιαστικά στην αποκατάσταση, και ειδικά μαζί με την πρωτεΐνη, “ταΐζουν” τους καταπονημένους από την προπόνηση μύες σου και επουλώνουν τις πληγές που τους άνοιξε ο χρόνος που πέρασες στο γυμναστήριο. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τις αρθρώσεις και τις λιπαίνουν, βοηθώντας υποστηρικτικά τους μύες σου και τη γενική απόδοσή σου. Φυσικά, αν είναι εφικτό για σένα να παίρνεις όλα τα παραπάνω απαραίτητα συστατικά από το φαγητό σου, τότε κάν’το. Καθώς όμως αυτό για τους περισσότερους ανθρώπους με σύγχρονο ενεργό τρόπο ζωής είναι δύσκολο, ορισμένα συμπληρώματα θεωρώ πως δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μας. Συνετά και πάντα ανάλογα με το βάρος μας και τις προπονητικές μας ανάγκες λοιπόν, τα συμπληρώματα αποτελούν πολύ σημαντικά όπλα στην αθλητική φαρέτρα μας.