Άκουσέ το:
Εδώ και αρκετό καιρό έχεις βάλει το γυμναστήριο στη ζωή σου. Προπονείσαι συχνά, ενημερώνεσαι όσο μπορείς από το internet και προσπαθείς με τον τρόπο σου για το καλύτερο. Ίσως στην αρχή της πορείας σου να είδες κάποια αποτελέσματα σε ευεξία, εμφάνιση, ψυχολογία, αλλά θεωρείς ότι η προσπάθεια που επενδύεις δεν αποδίδει όσο θα ήθελες ή όσο θα έπρεπε.
Πιθανότατα κάνεις τα παρακάτω λάθη:
1) Δε φροντίζεις ικανοποιητικά τη διατροφή σου. Δυστυχώς μια κακή διατροφή δεν ισοφαρίζεται με μία καλή προπόνηση ή με πληθώρα καλών προπονήσεων. Ίσως ανήκεις σε μία ομάδα λίγων τυχερών και τη γλιτώνεις κάπως (για λίγο ακόμα) αν είσαι 20-22 ετών, αλλά και πάλι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποδώσει τα μέγιστα εφόσον τρως κάθε μέρα απ’έξω ή πίνεις 10 ποτά την εβδομάδα.
2) Δεν προγραμματίζεις τους στόχους σου. Απλά πας στο γυμναστήριο χωρίς να έχεις αποφασίσει τι πραγματικά θέλεις να βελτιώσεις. Δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μυϊκή υπερτροφία; Δεν ξέρεις ούτε ο ίδιος. Αποφάσισε!
3) Αλλάζεις συνεχώς προγράμματα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα, χωρίς να έχεις αφομοιώσει τα παλιότερα και χωρίς να έχεις γίνει καλός στα βασικά (βασικές ασκήσεις ποδιών, πλάτης, στήθους, χεριών κλπ). Αναλώνεσαι, για παράδειγμα, στο πώς θα πετύχεις να γυμνάσεις καλύτερα την τάδε μοίρα του ώμου, αλλά δεν έχεις δώσει την απαραίτητη προσοχή και χρόνο στις πιέσεις ώμων, τις αποφεύγεις επειδή κάπου διάβασες ότι μπορεί να τραυματιστείς ή επειδή δε μπορείς να βάλεις αρκετά κιλά στη μπάρα ακόμα για να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου.
4) Δεν είσαι συνεπής στις προπονήσεις σου. Σε συνεπαίρνει συνεχώς κάτι άλλο και αφήνεις στην άκρη το γυμναστήριο ή σε παίρνει από κάτω κάτι άλλο και αγαπάς περισσότερο την comfort zone σου από το να πας να βασανίσεις τον εαυτό σου στο gym. Αν δεν αγαπάς αυτό το “βασανιστήριο”, τότε πώς…;
5) Είσαι υπερβολικά και με αρνητική έννοια “συνεπής” στις προπονήσεις σου, επισκέπτεσαι το γυμναστήριο παραπάνω από όσο θα έπρεπε, δεν ξεκουράζεσαι δηλαδή. Ακόμα χειρότερα, μπορεί και να μην κοιμάσαι αρκετά ημερησίως (7-8 ώρες) για να πετύχεις τη βέλτιστη αποκατάσταση. Έχεις ξεχάσει ότι το σώμα “χτίζεται” στην ξεκούραση.
6) Δεν προπονείσαι με ένταση. Στα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ σου κοιτάς το κινητό σου (λες και δε μπορείς να το κάνεις όλες τις άλλες ώρες), μιλάς με όλο τον κόσμο στο γυμναστήριο, κάνεις πλάκα με τους κολλητούς που μπορεί να κάνετε μαζί προπόνηση και άλλα τέτοια. Δοκίμασε να μικρύνεις τα διαλείμματά σου, να κοιτάς το ρολόι σου και να μπαίνεις στο επόμενο σετ σε 30-50″ (ανάλογα με την άσκηση που εκτελείς φυσικά), ή αν θες κάτι ακόμα πιο έντονο, στο διάλειμμά σου από τα σετ χτύπα ένα σετ κοιλιακούς εκεί ακριβώς που βρίσκεσαι. Φυσικά όχι όταν κάνεις βαριές και πολυαρθρικές ασκήσεις (σκουότ, άρσεις κλπ), αλλά όταν κάνεις μονοαρθρικές κι ελαφριές ασκήσεις. Και τα σούπερσετ* είναι εξαιρετικός τρόπος να δώσεις ένταση στην προπόνησή σου, το θυμάσαι;
*θερμή παράκληση: Αν το γυμναστήριό σου είναι τίγκα στον κόσμο που προσπαθεί να γυμναστεί, μην είσαι ο μ@@@@@ς που πιάνει 2 μηχανήματα και προσπαθεί να χώνεται παντού για να κάνει το σούπερσετ του, την ώρα που γίνεται μάχη γύρω για ένα μηχάνημα ή έναν πάγκο. Thank me later about this tip, cheers!
Κωστής Μπακόπουλος
EQF Certified Personal Trainer