Activity Tracker

Activity Tracker

Jawbone Up24, OEM D21 Dfit, Garmin Vivoactive HR.

Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι χρειαζόμουν ένα activity tracker, να μετράω τη δραστηριότητά μου, τις θερμίδες που καταναλώνω στις προπονήσεις μου, τα βήματα που κάνω στην καθημερινότητά μου, αφού υπάρχουν μέρες που κάνω πολύ μεγάλους περιπάτους με τη Jolene, τη σκυλίτσα μου, να καταλάβω γενικά πώς λειτουργεί το σώμα μου και αν όντως θα με βοηθούσε ένα wearable activity tracker. Πάνω λοιπόν που είχα ξεκινήσει να κάνω την έρευνα αγοράς μου, ως απο μηχανής θεά, μία φίλη μου χαρίζει το Jawbone Up24 που κάπως παράδοξα έπεσε στα χέρια της, αλλά εκείνη δεν το χρειαζόταν. Πορτοκαλί, δυστυχώς και όχι μαύρο, στο μέγεθος του καρπού μου ευτυχώς.

Το Jawbone ήταν απλά ένα πορτοκαλί βραχιόλι, δεν είναι αδιάβροχο, δε μπορείς να το φορέσεις στη θάλασσα, καταγράφει παλμούς, ύπνο και ό,τι άλλο κάνει ένα αξιοπρεπές activity tracker. Η εφαρμογή στο κινητό ήταν άψογη. Αν δεν ήταν θα είχαμε πρόβλημα, αφού χωρίς οθόνη, ένα αδύναμο application θα καταρράκωνε το gadget. Τέλος, επίσης τo gps σου έδειχνε τη διαδρομή που διένυσες στην οθόνη του κινητού σου. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα activity tracker για χομπίστες, ίσως και για πιο μεγάλους ή λιγότερο ενεργητικούς ανθρώπους, αλλα με γνώση smartphone. Δύσκολα πράγματα δηλαδή. Το Jawbone ουσιαστικά το χρησιμοποιούσα για να καταγράφω τον ύπνο μου και  το αξιοποίησα για να καταγράψω το περπάτημά μου σε ένα ταξίδι που έκανα στη Ρώμη και περπατούσα τη μισή και παραπάνω μέρα, όπου και με έβγαλε ασπροπρόσωπο τον τουρίστα.

Αφού άφησα στην άκρη το Jawbone, έμεινα χωρις tracker για περίπου 3 μήνες. Έπειτα ήρθαν οι διακοπές. Λίγες μέρες πριν από τις διακοπές αποφάσισα ότι θέλω ένα αδιάβροχο tracker για να πάρω μαζί μου, να το φοράω στη θάλασσα και να μην το βγάζω από πάνω μου. Να μην το βγάζω από πάνω μου; Θα μπορούσα άραγε να το ανεχτώ στο χέρι μου εγώ που είχα 20 χρόνια να βάλω ρολόι; Δεν ήξερα. Έτσι λοιπόν κατέληξα στο να πάρω ένα φθηνό, ανώνυμου κατασκευαστή wearable που να μετράει τα βασικά (παλμούς, βήματα, ύπνο) και να μπορώ να το φοράω και στο κολύμπι. Μία μέρα λοιπόν πριν αναχωρήσω, παρέλαβα το D21 Dfit. Το D21 είχε οθόνη, μετρούσε σχετικά καλά όσα ήθελα, ήταν μικρό στο χέρι, γενικά πολύ βολικό. Η εφαρμογή του για το κινητό ήταν μέτρια, ειδικά στον ύπνο η μέτρηση ήταν σχεδόν αστεία με απλά ποσοστά βαρύ και ελαφρύ ύπνου. Τέλος, η δόνηση για ξυπνητήρι δεν θα ξυπνούσε ούτε μυρμήγκι. Το βολεύτηκα όμως, έβλεπα την ώρα, τα βήματα και τους παλμούς μου και δε χρειαζόταν να το βγάζω ποτέ όλο το καλοκαίρι. Γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη όμως με εγκατέλειψε πανηγυρικά, αφού χάλασε. Ευτυχώς το πήγα πίσω στο κατάστημα αφού είχε εγγύηση και πήρα πίσω τα χρήματά μου.

Με τα 30 ευρώ λοιπόν στην τσέπη αλλά χωρίς activity tracker στο χέρι, ξεκίνησα να κάνω έρευνα αγοράς για να πάρω ένα ακριβότερο και πιο ακριβές, αφού με είχε βολέψει τελικά ή κινεζιά του καλοκαιριού. Πάνω στο ψάξιμο μου έφυγε η όρεξη για ένα από tracker και κατευθύνθηκα προς smartwatch με αθλητικό προσανατολισμό όμως. Έτσι, μετά από μερικές εβδομάδες, κατέληξα διχασμένος ανάμεσα στο Polar M600 και στο Garmin Vivoactive HRΤο Polar με κέρδισε από την πρώτη στιγμή εμφανισιακά, αφού για μένα παίζει μεγάλο ρόλο το στυλ, ειδικά σε κάτι που δε θα βγαίνει ποτέ από το χέρι μου, παρά μόνο για να φορτιστεί. Το Polar διαθέτει μνήμη, ώστε να του περάσεις μουσική, tracking κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα και wifi, πράγματα που δε διαθέτει το Garmin. Και τα 2 έχουν GPS, μέτρηση καρδιακών παλμών, ύπνου και όλα όσα ζητούσα. Οι κριτικές που βρήκα έβγαζαν πιο ακριβές το Garmin και, γενικά, ως εταιρία μου ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Είχα κολλήσει όμως με το Polar, το ήθελα. Σημειωτέον ότι οι τιμές τους ήταν σχεδόν ίδιες (όχι από Ελλάδα). Τελικά όμως αυτό που με έκανε να επιλέξω το Garmin και να επενδύσω τόσα χρήματα σε ένα wearable, ήταν ο χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας. Η μπαταρία του Polar κρατά 1-2 μέρες, ανάλογα τη χρήση, ενώ του Garmin, περίπου 7 ημέρες. Έχω το Garmin κολλημένο στο χέρι μου εδώ και ένα μήνα περίπου και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Μετρώ την ένταση των προπονήσεών μου, τον ύπνο μου, τα βήματα που κάνω, τους ορόφους που ανεβαίνω κάθε μέρα, η δόνηση του ξυπνητηριού του είναι ιδανική και είμαι σίγουρος ότι θα μου δώσει και άλλα θετικά στη συνέχεια. Δεν κολυμπάω σε κολυμβητήριο για να μου φανεί χρήσιμη η λειτουργία παρακολούθησης κολύμβησης σε πισίνα, αλλά κολυμπώ πολύ το καλοκαίρι στην ανοιχτή θάλασσα. Ίσως εκεί μου λείψει η αντίστοιχη μέτρηση, αλλά και πάλι οι παλμοί μου θα καταγράφονται. Το application είναι πολύ καλό και σου δίνει την αίσθηση ότι όντως η εταιρία ασχολείται με το προϊόν της σοβαρά.  Όπως και νά’ χει, δε θα ήθελα με τίποτα να φορτίζω κάθε 1,5 μέρα το ρολόι μου. Τώρα το φορτίζω μία φορά την εβδομάδα και δηλώνω πανευτυχής με την επιλογή του Garmin Vivoactive HR.

 

Εδώ το  Garmin Vivoactive HR εν ώρα δράσης, στο χέρι μου:

Join the discussion

1 comment
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .